Compania aeriană irlandeză Ryanair, cel mai mare operator aerian low-cost din Europa și al patrulea operator aerian care acționează în România din punct de vedere al cotei de piață, a decis să renunțe mai repede la a mai opera curse din Oradea spre Londra, hotărând să oprească zborurile încă de la finele lunii mai, nu din iarnă cum anunțase inițial. Supărată de această decizie, conducerea Agenției de Management al Destinației (AMD) Bihor a decis să reacționeze la rândul său și a rupt, miercuri, contractul cu Ryanair.
În luna martie, Profit.ro a anunțat că Ryanair va renunța în perioada de iarnă să mai asigure curse din/către Oradea, invocând motive comerciale, după ce a decis să închidă și baza din Timișoara, decizie argumentată atunci prin slaba performanța comercială, într-o perioadă în care cererea de aeronave Ryanair este tot mai mare pe alte aeroporturi din Europa.
Ryanair a hotărât atunci să asigure curse din Oradea spre Milano Bergamo, Memmingen, Barcelona Girona, Dusseldorf Weeze și Londra Stansted doar în vara acestui an.
Programul de iarnă în industria aeriană începe spre finalul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie.
Acum, însă, în mod neașteptat, Ryanair a decis să oprească zborurile spre Londra încă de la finele lunii mai, explicând doar că politica sa este de "a revizui continuu rutele".
Ca reacție la această decizie, conducerea AMD Bihor a decis la rândul său să rupă contractul cu Ryanair pentru promovarea destinațiilor din Oradea și Bihor, cu efect încă din 11 aprilie.
„Anunțul privind suspendarea curselor începând din luna noiembrie, survenit la aproximativ o lună de la semnarea contractului de promovare, a fost o decizie arbitrară a companiei aeriene Ryanair. La aceasta se adaugă suspendarea cursei de Londra-Stansted începând cu luna mai 2018, ceea ce reprezintă o nouă nerespectare a înțelegerilor privind operarea curselor internaționale”, a transmis AMD Bihor.
În luna februarie, compania aeriană anunța că a marcat transportarea a 100.000 de clienți pentru Aeroportul Oradea, de la data primului zbor la tarife reduse, în martie 2017.
CITEȘTE ȘI Update-ul de securitate Microsoft simplifică implementarea GDPR și a Directivei privind serviciile de plată, PSD2La rândul său, Gheorghe Pasc, director al Aeroportului Internațional Oradea, declara fericit: “Rezultatele colaborării dintre Aeroportul Oradea și Ryanair sunt evident pozitive, la nici un an de la începerea operării zborurilor acestei companii la/de la Oradea. Având în vedere că în anul 2018 va fi finalizat și inaugurat noul terminal, lucru care va duce la mărirea capacității de prelucrare a pasagerilor și bagajelor, am fi foarte încântați dacă aeroportul Oradea va deveni una din bazele de operare ale Ryanair, compania aeriană Nr. 1 în Europa".
Ulterior, Ryanair a renunțat și la Craiova.
Ryanair estimează că va transporta aproximativ 2,6 milioane de pasageri din și înspre România în anul fiscal 2018 (perioada aprilie 2017-martie 2018), reprezentând o creștere anuală de 40%.