Câteva sute de mașini din județele Moldovei, inclusiv TIR-uri, participă sâmbătă la marșul motorizat inițiat de două asociații civice ieșene, principala revendicare fiind urgentarea construirii de autostrăzi în Moldova.
Marșul motorizat este organizat de asociațiile „Împreună pentru A8” și „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, la acțiune fiind prezenți și oameni de afaceri, transportatori, agricultori și motocicliști, scrie News.ro.
Participanții au pornit din mai multe orașe, între care Iași, Suceava, Piatra Neamț, Botoșani, Bacău, Vaslui. În cursul după-amiezii este programat și un miting la Cristești, localitate situată la limita județelor Iași și Neamț.
Cei prezenți la protest solicită finanțarea prin PNRR a tronsoanelor de autostradă Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamț – Moțca (A8), Târgu Frumos – Lețcani – Centura de Nord a Iașului (A8); Focșani – Bacău (A7) și Bacău – Pașcani (A7).
CITEȘTE ȘI GM și Ford anunță noi opriri de producție din cauza lipsei de chip-uriTotodată protestatarii cer guvernului asumarea finalizării autostrăzilor A8 și A7 până în anul 2030.
„De la actualul Guvern nu cerem favoruri, ci echitate pentru o regiune care a fost constant discriminată, tratată în mod nedreptat ca o sursă de mână de lucru ieftină, în care singura soluție pentru un trai mai bun este imigrarea. Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României. De aproape 14 ani tot vedem desene frumoase pe hârtie cu autostrăzile Moldovei. Vrem din partea acestui Executiv o garanție că A8/Autostrada Unirii și A7/Autostrada Moldovei vor fi finalizate etapizat în perioada 2026 - 2030”, susțin reprezentanții asociațiilor civice ”Împreună pentru A8” și ”Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.
„Ne-am adunat astăzi (sâmbătă - n.r.) pentru a arăta Guvernului că și în Moldova avem nevoie de infrastructură și că acum când există aceste fonduri prin PNRR Moldova nu trebuie uitată. Avem speranța ca firma care a semnat contractul cu CNAIR să reușească să facă în termenul care i s-a cerut studiul de fezabilitate și proiectarea astfel încât să putem prinde măcar sectorul de la Târgu Frumos la Lețcani în viitorul PNRR. Marea noastră dorință ar fi ca și șoseaua de centură a Iașiului să fie și ea inclusă, pentru că este importantă în perspectiva construirii unui spital regional și dezvoltării aeroportului”, a declarat Ionel Apostol, reprezentant al Asociației „Împreună pentru A8”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tarom a lansat procedurile pentru a-și închiria sediul central. Plan gândit pe cel puțin 10 aniOmul de afaceri ieșean Marian Berdan a afirmat că fără infrastructură Moldova nu se poatre dezvolta și că investițiile vor ocoli această regiune dacă nu sunt construite autostrăzi.
„Așteptam de multă vreme să ieșim la un marș puternic care să impresioneze Guvernul. Vrem să îi determinăm să finanțeze autostrada Iași – Târgu Mureș. Este o mare problemă lipsa autostrăzii pentru Moldova. Sper ca măcar acest tronson Târgu Neamț – Iași să fie finanțat prin PNRR și să nu ne amâne până după 2030. Dacă acum se finanțează prin PNRR, e posibil ca acest ciot de autostradă să fie gata în 2026. Suntem optimiști”, a precizat Marian Berdan, unul dintre oamenii de afaceri participanți la protest.