Senatorul Robert Cazanciuc a înregistrat, joi, o propunere de completare a Codului Penal, prin interzicerea suspendării pedepsei pentru ucidere din culpă în condițiile în care fapta a avut loc în urma conducerii unui vehicul sub influența alcoolului, a altor substanțe psihoactive ori fără permis de conducere.
Prin această inițiativă legislativă, înregistrată de Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere, Cazanciuc își propune conștientizarea tuturor participanților la traficul rutier, se arată într-un comunicat de presă al Senatului României.
"Sunt convins că vom contribui la conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile și consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație. Este o măsură care ne va proteja pe noi toți, dar mai ales pe cei care ar putea să îi împiedice pe cei care ar intenționa să se urce la volan băuți, drogați sau fără permis”, a menționat Robert Cazanciuc, citat în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unui raport din 2017 al Comisiei Europene, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește pierderea de vieți omenești, contrar tendinței din spațiul comunitar în ceea ce privește numărul de decese raportat la un milion de locuitori, scrie News.ro.
Deși numărul victimelor decedate în accidente rutiere a scăzut constant în Uniunea Europeană, ajungând la 49 raportate la un milion de locuitori, în România, tendința este contrară, de 80 de decese la un milion de locuitori - în creștere constantă în ultimii 10 ani.
În prezent, legea permite posibilitatea suspendării executării pedepsei, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei în cazul unui concurs de infracțiuni între uciderea din culpă și cea de conducere a unui vehicul fără permis ori conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.