Candidatura Rovanei Plumb la postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European, anunță europarlamentarul Siegfried Mureșan. Este pentru prima dată când un candidat la postul de comisar este respins în aceasta comisie.
Potrivit acestuia, respingerea a fost cu largă majoritate a Comisiei. În favoarea Rovanei Plumb ar fi votat doar 6 europarlamentari, împotrivă s-au pronunțat 15, iar 2 europarlamentari s-au abținut.
"Fără avizul Comisiei Juridice, audierea in Comisia de Transport nu poate avea loc", spune Siegfried Mureșan.
Sursa foto Octav Ganea/INQUAM
Rovana Plumb a fost propusă comisar european pentru Transporturi pe 10 septembrie, anunțul fiind făcut atunci, la Bruxelles, de președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a prezentat structura și componența viitorului executiv comunitar.
CITEȘTE ȘI FOTO Povestea complexului fortificat de lux pentru expați din Kabul unde talibanii au ucis un operativ al Ambasadei României în Afganistan. Cine este patronulUrsula von der Leyen a prezentat și structura Comisiei Europene, care în opinia sa asigură un echilibru, pentru că vicepreședinții vin și din est, și din vest, și din nord, și din sud.
Rovana Plumb este deputat în Parlamentul European (vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraților) și a ocupat, la nivel național, posturile de ministru al mediului și schimbărilor climatice, ministru al muncii, ministru al fondurilor europene, ministru al educației și ministru al transporturilor. Ea ar fi urmat să se ocupe de portofoliul „Transporturi” în noua Comisie.
Sursa foto Octav Ganea/INQUAM
Înainte audierilor din Comisia Juridică a Parlamentului European, Mureșan susținea că informațiile transmise de Rovana Plumb în legătură cu mai multe nepotriviri în declarația de avere nu au convins membrii Comisiei JURI, motiv pentru care aceștia au decis să o audieze. Plumb ar fi trebuit să clarifice situația unor împrumuturi nedeclarate.
Sursa foto Octav Ganea/INQUAM
Comisia Juridică din PE are sarcina de a examina declarațiile de interese financiare ale tuturor candidaților la funcțiile de comisari europeni înaintea audierilor în Parlamentul European. Dacă aceasta nu confirmă absența unor conflicte de interese în declarații, procedura de numire a comisarului desemnat se suspendă. Procedura prevede posibilitatea de a-l invita pe comisarul desemnat la discuții pentru a furniza informații suplimentare atunci când Comisia juridică a constatat nereguri în declarația de interese financiare.
Situația candidaturii unui comisar din partea României urmează a fi clarificată, la fel ca și procedurile de urmat în continuare, în condițiile în care, până acum, nu s-a mai întâmplat ca în Comisia juridică să fie dat un vot negativ unui candidat la postul de comisar european.
Sursa foto Octav Ganea/INQUAM