Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus ziariștilor, în timpul vizitei în Egipt, că apreciază că arestul la care este supus Carlos Ghons în Japonia este „prea lung și prea greu”.
Emmanuel Macron este îngrijorat de drepturile „unui cetățean francez”, referindu-se la Carlos Ghosn, care se află în arest în Japonia de două luni. Macron crede că arestul este prea lung și prea greu, iar acest lucru l-a determinat să vorbească cu premierul Abe al Japoniei despre acest subiect. „Sunt îngrijorat de cazul unui cetățean francez în care ar trebui păstrată decența minimă”, a declarat Macron jurnaliștilor.
Macron este unul din criticii lui Ghosn, cei doi având numeroase dispute în perioada în Macron era doar ministru al economiei. Mai mult, Macron a fost cel care s-a opus plății unor sume foarte mari drept compensații salarialepentru Carlos Ghosn. Acum, Macron a amintit și de perioada 2015, când Ghosn făcea presiuni pentru ca Nissan să preia acțiunile guvernului francez. „Ghosn încerca o niponizare a Renault”, a spus președintele Franței.
Sistemul judiciar japonez este unul foarte dur, în care procurorii au foarte multă putere în perioada investigațiilor și anchetelor, ei putând emite mandate de arestare fără să dea socoteală pentru acest lucru, pe perioada acestora fiind posibilă interogarea suspecților în absența avocaților.
CITEȘTE ȘI FOTO O garnitură de metrou care gara la depoul Berceni a rupt parapetul de protecție, două vagoane au sărit de pe șine și au rămas suspendateAutoritățile japoneze au reacționat imediat la declarațiile lui Macron, spunând că afirmațiile oficialului francez ar putea fi interpretate ca o imixtiune în justiția japoneză.
Emmanuel Macron și-a mai exprimat și opinia legată de noul președinte al Renault, Jean Dominique Senard, despre care a spus că „ar trebui să fie președinte la Nissan”.
Franța este cel mai mare acționar al Renault, cu 15% acțiuni și dublu drepturi de vot, în timp ce Renault deține 43,4% acțiuni Nissan.