Producătorul polonez PESA va semna la sfârșitul lunii contractul pentru furnizarea către România a 62 de rame electrice regionale, anunță Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
În decembrie, PESA a câștigat definitiv, prin respingerea contestațiilor, licitația lansată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) și pentru livrarea a peste 60 de trenuri, după ce a obținut contractul pentru alte 20 de rame.
CNSC a respins contestația formulată de Alstom și astfel, în cel mai scurt timp, Autoritatea pentru Reformă Feroviară poate semna contractul pentru cea mai mare achiziție de 62 rame electrice regionale (RE-R) pentru trenurile metropolitane, cu societatea câștigătoare POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (POLONIA) – PESA.
Valoarea totală a proiectului este de până la 4,1 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027.
După contracte recente de pe piața cehă, acestea sunt cele mai mari comenzi ale companiei, cu sediul în Bydgoszcz.
În prezent produce tramvaie pentru Tallinn (capitala Estoniei) și vehicule pentru CD și Regio Jet în Republica Cehă, ca și pentru căile ferate din Ghana.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul Polach investește 6 milioane de euro în extinderea flotei auto, o stație Rompetrol și un hotel IBIS; cum răspund acționarii ofertelor privind cedarea business-uluiAchiziția este împărțită în 3 loturi, după cum urmează:
20 trenuri pentru rutele:
București Nord – Ploiești Sud – Adjud
Iași – Pașcani – Suceava
Bacău – Pașcani
23 trenuri pentru rutele:
Brașov – Gheorgheni
Arad – Timișoara – Caransebeș
Huedin – Cluj – Bistrița
19 trenuri pentru rutele:
București Nord – Ploiești Vest – Brașov
București Nord – Roșiori
București Nord – București Obor/Fundulea
Constanța – Fetești
Pe lângă achiziția propriu-zisă a ramelor electrice, contractul prevede achiziția și a serviciilor de mentenanță și reparații pe o durată de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire a acestei perioade până la 30 ani, prin încheierea unui act adițional.
Pe piața locală, PESA a livrat tramvaie, între 2012 și 2023. Un număr de 37 dintre acestea sunt în circulație în Cluj-Napoca, Iași și Craiova - VEZI AICI TRAMVAIELE LIVRATE LA CRAIOVA
„Această licitație nu ȋnseamnă doar furnizarea de trenuri, ci și investiții pe piața locală din România. Plecăm de la premisa că, pentru a asigura mentenanța celor peste 90 de trenuri, PESA va înființa centre de service dedicate în cele trei regiuni, iar în acest sens dorim să colaborăm și cu parteneri locali”, este mesajul transmis de Hanna Wiśniewska-Sȋrbu, reprezentantul PESA în România.
PESA a participat la două licitații în România. Prima este pentru achiziționarea a 20 de trenuri electrice EMU Inter-Regio /REIR/ cu o perioadă de mentenanță de 15 ani, cu opțiunea de a suplimenta cantitatea cu încă 9 unități și 15 ani de mentenanță.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul ministru Radu Berceanu pregătește construcția unei noi fabrici de avioane. Vrea să facă și drone. "Dacă îmi cere cineva acum un avion..."Cea de-a doua licitație vizează livrarea în trei tranșe a 62 de trenuri electrice EMU Regio /RE-R/ cu o perioadă de mentenanță de 15 ani și opțiunea de prelungire a mentenanței cu ȋncă 15 ani.
PESA, Siemens și Alstom au fost interesate de această licitație, iar PESA și Alstom au depus în cele din urmă oferte.
Comisia de Licitație a decis că PESA a câștigat prima licitație, cu un contract în valoare echivalentă de 215,6 milioane euro, iar compania aștepta "confirmarea oficială a victoriei sale în cea de-a doua procedură, în care a depus cea mai bună ofertă".
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asirom câștigă din nou la TAROM unul dintre cele mai importante contracteîn total, polonezii prezintă comenzi pentru furnizarea a 91 de trenuri electrice cu mentenanță timp de 15 ani, cu o valoare totală a acestor contracte de aproximativ 4 miliarde de zloți (862,6 milioane euro).
Semnarea contractelor în ambele proceduri este indicată că va avea loc în cursul acestui an, iar primele trenuri electrice ar trebui să fie livrate, în România, în termen de doi ani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fondatorii One United se asociază cu Dan Șucu, Augustin Oancea, Iustin Paraschiv și Valentin Vișoiu și cumpără un avion privat care poate efectua zboruri directe în DubaiÎn ianuarie 2022, Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunțase că au fost depuse două oferte la licitația de achiziționare a 62 de rame electrice de scurt parcurs, licitație cu valoare totală de cel puțin 3,2 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Campanie de exproprieri lansată pentru Autostrada Sibiu-FăgărașAlstom și PESA sunt cele două companii care au depus și atunci oferte.