Podul de jumătate de miliard de euro de la Brăila are fisuri la structura de rezistență, la câteva luni de la inaugurare

Podul de jumătate de miliard de euro de la Brăila are fisuri la structura de rezistență, la câteva luni de la inaugurare

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

scris 25 oct 2023

Faimosul pod de la Brăila, inaugurat în vară chiar în prezența premierului Ciolacu și a ministrului Transporturilor, are din nou probleme. Podul care a costat peste jumătate de miliard de euro are fisuri la structura de rezistență.

Reprezentanții Companiei Naționale de Drumuri spun că nu vor recepționa lucrarea până când crăpăturile nu vor fi reparate, arată Știrile Pro TV.

Urmărește-ne și pe Google News
GALERIE FOTO Țiriac Auto, investiție de 850.000 euro într-un showroom Mercedes-Benz CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Țiriac Auto, investiție de 850.000 euro într-un showroom Mercedes-Benz

Blocurile de ancoraj de pe cele două maluri, acolo unde au apărut fisurile, sunt punctele în care firele care susțin podul sunt prinse de sol, esențiale în structura de rezistență a întregii construcții.

Fiecare bloc are adâncimea de 35 de metri și a fost umplut cu 40.000 de metri cubi de beton, ceea ce înseamnă că poate susține o greutate de 100.000 de tone.

Compania Webuild Spa din Italia, fosta Astaldi, și compania japoneză IHI, cea care a făcut proiectul, trebuie să răspundă pentru reparații. Antreprenorii dau asigurări că problemele nu vor afecta nici traficul, nici siguranța structurii.

Antreprenorul recunoaște că încă de la primele săpături au apărut probleme cu infiltrațiile de apă și, pentru a fi construite blocurile de ancoraj, au lucrat continuu 26 de pompe de mare capacitate care au evacuat apa în Dunăre. În 2020 au fost observate primele microfisuri în pereții camerelor.

6,5 milioane euro investiție pentru prima rețea de stații de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat în România CITEȘTE ȘI 6,5 milioane euro investiție pentru prima rețea de stații de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat în România

Fiecare bloc de ancoraj este prevăzut cu un sistem de dezumidificare, umiditatea aerului este ținută la 40 la sută, ceea ce împiedică orice fenomen de coroziune.

Pe de altă parte, cei de la CNAIR spun că nu vor recepționa lucrarea până la rezolvarea problemelor. Conform contractului, microfisurile vor fi monitorizate de constructor încă 6 luni de la darea în folosință a podului.

Podul are o garanție de 10 ani. În august au fost găsite peste 400 de șuruburi slăbite și zone cu asfalt denivelat.

viewscnt
Afla mai multe despre
pod braila
fisura