Programul de redresare a industriei auto franceze, anunțat de președintele Macron, cuprinde măsuri de stimulare care vor fi aplicate în acest an, până pe 31 decembrie. Pachetul principal este constituit de subvențiile de tip Rabla, care pot ajunge până la 12.000 de euro din prețul unei mașini.
Franța a anunțat că va cheltui 8 miliarde de euro pentru a subvenționa achiziția de noi mașini, astfel încât să relanseze industria auto din această țară. Pentru producători este o veste extraordinar de bună, deoarece prețurile cu care mașinile vor putea fi cumpărate se anunță incredibil de mici.
În primul rând, bonusurile la achiziția de mașini ecologice vor fi de 2.000 de euro pentru mașini hibride de tip plug-in (cu încărcare), care vor putea circula cel puțin 50 km exclusiv pe baterie. Apoi, bonusul pentru vehicule complet electrice va fi de 7.000 de euro (crește de la 6.000 de euro anterior). Companiile vor primi, de asemenea, 5.000 de euro pentru achiziția de vehicule electrice. Vehiculele trebuie să aibă un preț de listă de cel mult 50.000 de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe lângă aceste subvenții, cei care vor dori să caseze o mașină veche la achiziția uneia noi cu motor pe benzină sau diesel (sau a unei mașini rulate de nouă generație) vor primi la schimb alți 3.000 de euro, iar pentru achiziția unui vehicul electric, vor primi la schimb pe mașina veche 5.000 de euro.
În total, un cumpărător al unei mașini noi, electrice, poate primi până la 12.000 de euro, dacă dă la schimb și mașina veche. Programul Rabla din Franța are și condiții de venituri ale familiei, astfel că numai 75% din populație poate accesa subvențiile. Subvențiile pentru predarea mașinii vechi vor fi disponibile pentru 200.000 de vehicule.
Dacia s-ar putea număra printre mărcile care vor profita de acest plan, deoarece prețurile modelelor sale vor fi extrem de accesibile chiar și francezilor cu venituri mici. Din păcate totuși pentru marca românească, ea se va încadra doar la prima de casare de 3.000 de euro, deoarece nu are în gamă nici modele hibrid, nici electrice, în acest moment. Cel mai ieftin Logan va costa, cu prima de casare, 5.100 de euro, în Franța, iar un Duster va putea fi cumpărat cu 9.500 de euro.
“Planul istoric” anunțat de președintele Emmanuel Macron țintește revenirea industriei auto și dezvoltarea producției de vehicule nepoluante. Președintele Franței a spus că vrea să ajungă la 1 milion de mașini electrice și hibrid produse anual.
Macron a precizat că Renault se va alătura celor de la PSA și Total în proiectul de producție al bateriilor destinate vehiculelor.
Bugetul alocat industriei auto va include 200 de milioane de euro destințai producătorilor de componente, pentru a-și moderniza uzinele, precum și 600 de milioane de euro, ce vor fi investiți în industrie printr-un fond nou creat. Din acești bani, câte 100 de milioane vor merge la PSA și Renault. Alți 150 de milioane vor fi destinați cercetării și dezvoltării în industria auto “pentru crearea vehiculului viitorului”.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Alianța Renault Nissan Mitsubishi și-a prezentat noul model de funcționare, leader-follower, și piețele de referință pentru fiecare marcăStatul francez își asumă și dezvoltarea rețelei de încărcare pentru vehicule electrice, până la 100.000 de stații în 2020 și 2021.
Comisia Europeană discută în această perioadă posibilitatea introducerii unui program de stimulare a industriei auto europene, pentru toate țările membre, care să includă subvenții acordate la achiziția de vehicule electrice. Bugetul total ar putea fi de 20 de miliarde de euro, potrivit unor informații neoficiale.
România acordă în momentul de față, prin Programul Rabla, subvenții la achiziția de mașini electrice de 45.000 de lei, pentru o mașină electrică, și de 20.000 de lei pentru un hibrid plug-in. La aceste sume se poate adăuga prima de casare, de 6.500 lei. Dacă România va benefica de bani din partea Comisiei Europene, ar putea lărgi Programul Rabla și ar ptuea crește sumele acordate.