Noi cerințe privind acordarea ecotichetelor în programul Rabla Plus. Sunt introduse standarde diferite la mașinile hibride

Noi cerințe privind acordarea ecotichetelor în programul Rabla Plus. Sunt introduse standarde diferite la mașinile hibride
scris 21 aug 2018

Autovehiculele pur electrice și, în mod special, cele hibride care vor fi achiziționate prin programul Rabla Plus vor trebui să îndeplinească standarde specifice de calcul al emisiilor de dioxid de carbon (CO2), conform planurilor ministerului de resort.

De ce este important: În programul Rabla Plus este acordat un ecotichet de 45.000 de lei (10.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare pentru achiziționarea unui autovehicul nou, pur electric. De asemenea, Guvernul oferă un ecobonus de 20.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/ km.

Urmărește-ne și pe Google News

Este bine de știut: Autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, pot cumpăra, de asemenea, autoturisme la un preț maxim de 35.000 euro, inclusiv TVA, cu condiția ca autovehiculele să fie achiziționate în cadrul programului Rabla Plus, a decis Guvernul prin ordonanță de urgență.

Ministrul Transporturilor a semnat ordinul care interzice mașinile cu volan pe partea dreaptă din afara UE. RAR a omologat în ultimii doi ani peste 25.000 de autovehicule cu volanul pe dreapta CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor a semnat ordinul care interzice mașinile cu volan pe partea dreaptă din afara UE. RAR a omologat în ultimii doi ani peste 25.000 de autovehicule cu volanul pe dreapta

Legislația actuală prevede că, în cazul programului Rabla Plus, autovehicul pur electric este considerat orice autoturism, autoutilitară ușoară, autospecială/ autospecializată ușoară sau cvadriciclu, propulsat/ propulsată de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero.

Ministerul Mediului va introduce acum un standard tehnic exact de calcul al emisiilor, astfel încât chiar și în cazul acestor autovehicule va trebui să fie vorba de ”emisii poluante zero NEDC (CO2MPAS/BT – back translated)”.

Modificarea este mai importantă, însă, în cazul autovehiculelor electrice hibride.

În prezent, legislația prevede că ecotichetul este acordat pentru un ”autovehicul hibrid care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preia energie din două surse de energie stocată, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu: baterie, condensator, volant/ generator etc.) și care are o sursă de alimentare externă - Plug-in și care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km”.

Definiția este completată cu specificația că emisiile de CO2 mai mici de 50 g/km trebuie sunt calculate conform standardului NEDC, iar pentru autovehiculele (M1 și N1 clasa I) fabricate începând cu 01.09.2018, emisia trebuie să fie mai mică de 70 g CO2/km NEDC (CO2MPAS/BT – back translated).

Proiect CGMB: 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei pentru achiziționarea de autoturisme noi, non-diesel sau electrice. Proiectul a fost inițial propus de un consilier PMP: Gabriela Firea m-a plagiat CITEȘTE ȘI Proiect CGMB: 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei pentru achiziționarea de autoturisme noi, non-diesel sau electrice. Proiectul a fost inițial propus de un consilier PMP: Gabriela Firea m-a plagiat

Actul pregătit de minister specifică în mod explicit că programul Rabla Plus nu se cumulează cu niciun alt program care finanțează sau încurajează achiziționarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă, cu excepția programului Rabla Clasic.

De asemenea, printr-o altă prevedere este stabilit că, în cazul în care achiziționarea autovehiculului nou nu se realizează din culpa exclusivă a producătorului validat, acesta are obligația de a oferi solicitantului înscris, în maximum 90 de zile de la data expirării notei de înscriere (și nu de la de la data încetării contractului de finanțare nerambursabilă, ca în prezent), posibilitatea achiziționării unui autovehicul nou, din al cărui preț de comercializare va fi scăzut cuantumul ecotichetului.

Conform unei alte modifcări pregătite, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat este depus în termen de valabilitate la data depunerii dosarului de decontare, în original sau copie legalizată, și nu, ca până acum, la data prezentării la producătorul validat, în original.

Uber va închiria scutere electrice CITEȘTE ȘI Uber va închiria scutere electrice

Anul trecut, prin programul Rabla Plus au fost achiziționate 467 de autovehicule noi, dintre care 370 pur electrice și 97 plug-in.

Bugetul alocat anul acesta pentru program este suficient pentru achiziționarea unui număr de 2.000 de mașini electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
automobil
autoturism
autovehicul
electric
rabla
plus
achizitie
autoritati
institutii
publice
guvern
35.000 euro
ordonanta