În următorii 4-5 ani, prețurile automobilelor vândute vândute la mâna a doua ar putea fi reduse la jumătate, relevă un studiu al băncii americane de investiții Morgan Stanley privind piața din SUA. Stocurile ridicate și majorarea ratelor de dobândă sunt principalele argumente în sprijinul proiecției.
Spargerea balonului creditării ar urma să afecteze masiv piața automobilelor second-hand. Avertismentul este lansat chiar de pe Wall Street. Un studiu realizat de divizia auto a băncii americane de investiții Morgan Stanley, condusă de Adam Jonas, relevă că prețurile mașinilor vechi s-ar putea prăbuși cu până la 50% în următorii 5 ani.
Un număr foarte mari de automobile ar urma să lovească piața în următorii ani. Oferta ieșită de sub incidența contractelor de leasing s-a dublat din 2012 până în prezent, iar estimările indică o majorare de încă 25% pentru următorii 2 ani. Stocul de mașini era, la finele anului trecut, cu 10% peste cel din 2015 și va continua să crească și în acest an.
Piața creditului ar putea determina, în plus, un șoc pentru revânzarea mașinilor achiziționate recent. Condițiile de accesare a împrumuturilor și contractelor de leasing au fost la cele mai coborâte standarde, iar dobânzile, de asemenea, vor tinde să crească față de minimele-record. Pe piață, deja achizițiile cu finanțări subprime sunt la niveluri foarte ridicate.
Piața auto ar urma să fie afectată și de atingerea unor vârfuri în ciclul tehnologic care să afecteze prețul de achiziție la automobilele vechi, susțin cei de la Morgan Stanley, potrivit Zero Hedge.
O presiune pe prețuri ar urma să vină chiar dinspre... prețuri. O reducere a valorilor de vânzare ale mașinilor noi ar putea să facă piața second-hand să apară ca mult mai scumpă. Astfel, pentru a reechilibra balanța, ar fi nevoie de un nou declin pentru prețurile mașinilor revândute.
Probleme se resimt și pe piața închirierilor de mașini, unde ar putea fi o schimbare seculară. Companiile de profil resimt stagnarea pe acest segment de piață, prețuri slabe și flote supradimensionate față de cerere.