Producătorul german de automobile premium Mercedes-Benz își va schimba strategia de denumiri pentru vehiculele electrice, pentru a îndepărta confuzia creată între modelele sale, dar și pentru a evita să-și pună în dificultate modelele cu motoare cu combustie.
Mercedes-Benz va renunța să mai denumească mașinile electrice cu sistemul alfanumeric bazat pe literele EQ, un sistem inventat în perioada în care compania era condusă de celebrul Dieter Zetsche.
Acesta a lansat subbrandul EQ în 2016, odată cu strategia de electrificare și cu primul concept EQ al mărcii, pentru a pune în valoare mașinile electrice, după un sistem similar cu cel introdus de BMW cu litera i și de Audi, cu sintagma e-tron.
De atunci, au fost lansate versiuni electrice pentru aproape toate segmentele în care Mercedes-Benz oferă mașini, însă acestea au avut un dublu impact. În primul rând, denumirea a creat o confuzie în rândul clienților, deoarece unele dintre modele nu mai respectă sistemul clasic al mărcii (vezi EQE și EQE SUV), dar în al doilea rând a pus presiune pe modelele cu combustie, care și-au pierdut din strălucire în fața versiunilor electrice. Publicația germană Handelsblatt scrie că Mercedes-Benz nu va mai folosi denumirea EQ începând din 2024, odată cu lansarea unei noi generații de automobile electrice, bazate pe o nouă platformă.
Primul model care se află pe lista de lansări în 2024 este noua generație E Class, însă nu este clar cum va manageria brandul introducerea unei versiuni electrice a acestei noi generații, având în vedere că modelul electric EQE, dezvoltat pe platform electrică a mărcii, abia a fost lansat.
Potrivit presei germane, CEO-ul actual al Mercedes, Olla Kallenius, este convins că trecerea la propulsia complet electrică a gamei mărcii va face inutilă folosirea unui sub-brand suplimentar care să sublinieze apartenența la familia de mașini electrice.
CITEȘTE ȘI Grupul Volkswagen, declin al vânzărilor în 2022, din cauza crizei de producție și a blocajelor din China. Compania a vândut peste 500.000 de mașini electrice. TOP cele mai vândute mașini electriceStrategia de electrificare a Mercedes-Benz, dezvoltată de noul CEO și prezentată anul trecut, prevede investiții în toate uzinele companiei, astfel încât toate să fie pregătite să producă mașini cu propulsie bazată pe baterii și motoare electrice. La sfârșitul anului trecut, Kallenius a anunțat noi investiții de peste 1 miliard de euro în rețeaua de uzine, inclusiv pentru producția de baterii, grupuri motopropulsoare, aici fiind inclusă și uzina din Sebeș, în care vor fi produse motoare electrice.
Începând din 2025, toate modelele din gama Mercedes vor avea și o versiune cu motorizare complet electrică, iar la sfârșitul acestui deceniu Mercedes vrea să producă doar mașini electrice. Până în 2039, compania germană și-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2.