Zvonuri publicate de agenția Reuters privind negocieri între Nissan și Statul francez, pentru achiziția pachetului de 15% deținut de Franța au fost infirmate de Alianța Renault Nissan și de reprezentanți ai guvernului de la Paris, dar au condus la scăderi ale acțiunilor Renault și Nissan.
Agenția Reuters a publicat un articol în care afirma că există deja discuții pentru vânzarea pachetului de acțiuni pe care statul francez îl deține la Renault către partenerii de alianță, Nissan. Deși articolul susține că are trei surse, apropiate de subiect, reprezentanții Guvernului Franței au negat că statul vrea să vândă acțiunile, iar reprezentanții Renault și Nissan au dezmințit orice negociere în acest sens. Acțiunile celor două companii au coborât pe parcursul zilei de ieri cu mai multe puncte.
Sursele Reuters susțin că reprezentanții Guvernului Macron au început să se gândească la vânzare acțiunilor, dar au încă îngrijorări legate de menținerea joburilor și a investițiilor companiei. Pe de altă parte, dacă Nissan devine acționar cu peste 25% în Renault, compania franceză ar pierde controlul asupra drepturilor de vot în Adunarea Generală a Acționarilor Nissan, potrivit legislației japoneze. Lucrurile sunt mult mai coomplicate decât par, iar ideea unei fundații olandeze care să controleze toate companiile din Alianță nu a fost pe placul Guvernului Macron.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Alianța explorează sinergii mai profunde și o creștere a convergenței operaționale, dar nu are planuri să schimbe raportul schimbului de acțiuni între membrii companiei”, a precizat un purtător de cuvânt al Alianței. „Orice discuție despre o tranzacție de acțiuni în care să fie implicate Renault, Nissan sau Statul Francez este o pură speculație”, a mai spus reprezentatul Alianței într-un email trimis Bloomberg.
Relația dintre Renault și Nissan în cadrul Alianței este un subiect delicat și face obiectul disputelor dintre șeful Alianței, Carlos Ghosn, și reprezentanții Franței. Ghosn a susținut întotdeauna că legătura dintre cele două companii nu se poate adânci dacă statul nu se retrage din afacere, însă guvernul francez nu vrea să scape din mână compania și mai ales controlul asupra joburilor și profiturilor la una dintre cele mai mari companii din Franța.
Recent, Carlos Ghosn a spus că nu exclude unele fuziuni în Alianță, dar nu acesta este scopul acesteia în acest moment.