În cazul suspendării, permisul de conducere va putea fi trimis poliției prin curier. Dovada contestării procesului verbal de suspendare va putea fi depusă de reprezentant legal, care va prelua permisul

În cazul suspendării, permisul de conducere va putea fi trimis poliției prin curier. Dovada contestării procesului verbal de suspendare va putea fi depusă de reprezentant legal, care va prelua permisul
scris 13 ian 2019

Conducătorii de autovehicule care au fost sancționați definitiv cu suspendarea dreptului de a conduce vor putea să predea poliției permisul de conducere prin curier, fără a se mai prezenta în persoană. De asemenea, dovada depunerii plângerii împotriva procesului verbal de suspendare a permisului va putea fi depusă la poliție de reprezentantul legal al conducătorului de autovehicul. Termenul maxim de la care se reia sancțiunea suspendării dreptului de conducere, în urma deciziei definitive a instanței, va fi dublat, totodată, de la 15 la 30 de zile.   

Modificările au fost aduse de deputații din comisiile de specialitate la prevederile legale în vigoare și urmează să primească votul final al Parlamentului în perioada următoare.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Noile prevederi vor scuti conducătorii de autovehicule de o serie de drumuri și cozi la secțiiel de poliție, ușurând practic și activitatea polițiștilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Legea actuală prevede că împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Plângerea suspendă executarea amenzilor și a sancţiunilor contravenţionale complementare, precum suspendarea dreptului de conducere, de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.

Acum, conform prevderilor legale, dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care efectueazî menţiunile în evidente şi îi restituie șoferului permisul de conducere. 

Modificarea propusă de deputați stabilește că ”dovada înregistrării plângerii se prezintă de către contravenient, personal sau prin reprezentant legal, la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator”. Totodată, ”la data prezentării dovezii înregistrării plângerii, unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator va efectua menţiunile în evidențe și va restitui permisul de conducere, reținând dovada înlocuitoare”.

DOCUMENT Autoritățile au trimis la Bruxelles, pentru avizare prealabilă, proiectul unei noi scheme de ajutor de stat pentru stații de încărcare electrice. Subvenție pot primi 1.000 de firme CITEȘTE ȘI DOCUMENT Autoritățile au trimis la Bruxelles, pentru avizare prealabilă, proiectul unei noi scheme de ajutor de stat pentru stații de încărcare electrice. Subvenție pot primi 1.000 de firme

Tot acum, legea spune că în termen de 15 zile de la data pronunțării hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pentru a preda permisul de conducere. 

Conform modificărilor propuse, ”suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției”.

Mai mult, contravenientul nu va mai trebui să se prezinte personal la polișia rutieră pentru a preda permisul.

”Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant legal sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire”, în termenul de 30 zile menționat anterior. 

În cazul în care permisul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, ”data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat”. În acets caz, însă, dovada înlocuitoare se va elibera însă la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliției rutiere la care a înaintat permisul de conducere.

Primele analize ale pieței auto din vestul UE arată o nouă scădere, importantă, în decembrie CITEȘTE ȘI Primele analize ale pieței auto din vestul UE arată o nouă scădere, importantă, în decembrie

Modificările propuse reglementează, de asemenea, distinct cazurile de suspendare a dreptului de a conduce dispuse când fapta a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice faţă de cazurile în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat decesul sau rănirea unei persoane.

În prezent, în opinia inițiatorilor, textul de lege lasă loc de interpretare, putându-se înţelege că aplicarea suspendării în cazul infracţiunilor prevăzute în Codul penal este condiţionată de încălcarea unei reguli de circulaţie pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce. Printr-o astfel de interpretare se restrânge semnificativ cadrul legal de aplicare a măsurii administrative, singura infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice al cărei element material constă în încălcarea unei reguli de circulaţie pentru care este prevăzută suspendarea ca sancţiune contravenţională complementară fiind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.

Totodată, sunt reglementate distinct cazurile în care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau rănirea unei persoane, întrucât condiţiile în care faptele sunt cercetate sunt distincte.În prezent, fapta săvârşită în cazul accidentului de circulaţie este urmărită penal numai la plângerea prealabilă a părţii vătămate, existând însă în această situaţie mai multe temeiuri de clasare care presupun existenţa infracţiunii.

În cazurile în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat decesul sau rănirea, este propusă introducerea în text a condiţiei ,”dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă", fiind reformulată sintagma actuală ”dacă prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce”.

Autorii consideră astfel că se pot produce accidente, din care să rezulte decesul sau rănirea gravă a unor persoane, şi prin încălcarea unei norme rutiere pentru care nu este prevăzută sancţiunea contravenţională complementară a suspendării. În acest sens, ei menţionează schimbarea direcţiei de mers fără asigurarea corespunzătoare sau nerespectarea indicatorului accesul interzis.

Pentru a intra în vigoare, modificările trebuie să obțină votul final al deputaților și să fie promulgate de președintele Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
permis
suspendare
curier
delegat
proces verbal
plangere
contestatie
parlament