Băncile care finanțează achiziții de autoturisme în cadrul programului Prima Mașină vor putea utiliza despăgubirile primite de la asigurător în cazul producerii unor daune totale asupra mașinii pentru acoperirea integrală a soldului împrumutului, dacă nu solicită executarea garanției de stat, dar cu acordul Ministerului Finanțelor, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.
În primul trimestru, a fost înregistrat primul caz de daună totală asupra unui autoturism achiziționat în cadrul programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, pentru care nu a fost solicitată executarea garanției de stat, scrie News.ro.
Banca și posesorul mașinii au solicitat Ministerului Finanțelor acordul pentru a utiliza suma din despăgubirea primită de la compania de asigurare pentru a stinge creditul.
Finanțele nu și-au putut da acordul, întrucât normele de aplicare apribate în anul 2014 nu prevede o astfel de posibilitate.
CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!Astfel, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea normelor se reglementează această situație, stabilind modalitatea de plată a despăgubirilor în cazul producerii daunei totale pentru autoturismele achiziționate prin program și de utilizare a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat.
Dacă banca cere executarea garanției de stat, de 50% din valoarea creditului, după ce Finanțele plătesc finanțatorului suma rezultată, compania de asigurări va achita despăgubirea atât băncii, cât și statului, prin Ministerul Finanțelor, proporțional cu procentul de garantare aplicat la soldul creditului, după ce le-a trimis înștiințări.
În cazul în care banca nu a solicitat executarea garanției, iar asigurătorul a achitat despăgubirea instituției de credit și suma acoperă integral soldul creditului, ministerul își dă acordul ca banca să primeasă despăgubirea integral, cu condiția să folosească suma respectivă pentru stingerea împrumutului și să nu mai solicite executarea garanției.
Dacă totuși banca a depus cererea de plată la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), fiind în curs de soluționare, ministerul își poate da acordul menționat dacă banca retrage cererea de plată și acoperă suma restantă a creditului.
CITEȘTE ȘI Noul algoritm Facebook devine activ de azi: prietenii vor avea prioritate în fața paginilorNerespectarea condițiilor de către instituția de credit atrage desființarea acordului MFP cu efect retroactiv.
Aceleași prevederi sunt valabile și în cazul în care despăgubirea achitată de asigurător acoperă parțial necesarul de rambursare integrală a creditului, banca putând utiliza suma în totalitate pentru a opera ștergerea parțială a datoriilor.
Pentru restul debitului până la stingerea creditului, banca poate depune cererea de plată la FNGCIMM după ce încasează despăgubirea de la firma de asigurare.
Suma rezultată din valorificarea autoturismului avariat după producerea daunei totale se achită tot către bancă și stat, proporțional cu procentul de garantare, sau doar către bancă, după caz, în condițiile specificate anterior.
Beneficiarul despăgubirii sau asigurătorul trebuie să înștiințeze FNGCIMM și ministerul, în 5 zile de la efectuarea plății despăgubirii sau a încasării sumei din valorificarea mașinii avariate, despre tipul și valoarea sumelor virate, precum și despre data efectuării plății în contul MFP deschis la unitățile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale, sume care se cosideră venit la bugetul de stat.
În situația în care Finanțele au efectuat deja plata aferentă executării garanției, iar înscrisul se află în curs de întocmire la FNGCIMM, acesta diminuează creanța rezultată prin plată și informează Fiscul cu privire la valoarea sumelor virate data încasării lor. Dacă înscrisul a fost întocmit de Fond și transmis la ANAF, MFP informează ANAF cu privire la sumele virate și data încasării lor.
Totodată, proiectul de hotărâre reglementează obligația finanțatorului de a prezenta, la solicitarea executării garanției de stat, modalitatea de utilizare a valorii despăgubirilor încasate de finanțator, respectiv a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat ca urmare a producerii unei daune totale.
CITEȘTE ȘI Primele plăți cu cardul la ANAF vor putea fi făcute în câteva zileAstfel, banca trebuie să depună extrasul contului de credit al beneficiarului și/sau un document echivalent, pentru ultimele șase luni de finanțare până la data formulării cererii de plată din care să rezulte fără echivoc întreaga valoare a debitului rămas de restituit data trecerii la restanță a creditului, serviciul datoriei aferent principalului, precum și, după caz, modalitatea de utilizare a valorii despăgubirilor încasate de finanțator de la asigurator, respectiv a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat ca urmare a producerii unei daune totale, în copie certificată de finanțator pentru conformitate cu originalul.
Prin programul Prima Mașină, persoanele fizice pot achiziționa prin credit garantat de stat în proporție de 50% o mașină al cărei preț de achiziție nu depășește 50.000 de lei, la care se adaugă TVA.
Cumpărătorul e obligat să asigure mașina printr-o poliță full Casco fără franșiză, care va acoperi cel puțin riscurile totale și parțiale de furt și daună.
Pentru finanțare este necesar un avans de cel puțin 5% din prețul de achiziție, iar creditul este acordat pe maxim cinci ani. Avansul poate fi acoperit din acest an cu vouchere primite în Programul Rabla, valoarea primei de casare fiind de 1.500 de euro.
În acest an, programul beneficiază de un plafon total al garanțiilor de 100 milioane lei, de trei ori și jumătate mai mic decât cel de anul trecut.