Toyota și-a prezentat strategia electrică, un moment extrem de așteptat pentru cel mai mare constructor de automobile din lume, care a amânat în ultimii ani lansarea unei ofensive a mașinilor electrice, preferând să mizeze pe hibride.
„Aș dori să vorbesc despre strategia Toyota de a atinge neutralitatea de carbon – în particular despre strategia noastră pentru vehicule electrice cu baterii, care reprezeintă una dintre cele mai promițătoare opțiuni”. Așa și-a început discursul Akio Toyoda din deschiderea prezentării noii game de mașini electrice a constructorului japonez. Iar prezentarea a cuprins nu mai puțin de 60 automobile simultan, o ofensivă pe care nimeni n-a mai îndrăznit să o facă cu o asemenea amploare.
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesÎn centrul acestor mașini s-a aflat noul model prezentat deja, bZ4X, un crossover lansat în acest sfârșit de an. Și care intră în producție în această perioadă Celelalte modele, care vor intra în producția de serie în anii următori, rând pe rând, fac parte din toate clasele, de la popularele SUV-uri, la mașini sport, de la micile subcompacte, la vanuri.
Linia bZ va fi cea responsabilă de vehicule complet electrice, numele având la bază expresia „beyond Zero”, cu referire la emisiile de CO2. Toyota se laudă cu performanțele reușite de infinerii săi, care au creat un sistem de alimentare pe baterii cu o foarte mare eficiență: 125 Wh pe kilometru, a spus Akio Toyoda, cu referire la unul dintre primele SUV-uri ce vor fi lansate.
În total, până în 2030 vor fi 30 de modele Toyota complet noi, complet electrice, din familia bZ. Toyota și Lexus vor avea o gamă completă de autovehicule echipate cu baterii, de la autoturisme la vehicule comerciale. Ținta pe care și-o propune constructorul japonez este de 3,5 milioane de mașini electrice, vândute anual. La acest nivel ar urma să ajungă progresiv, până în 2030.
CITEȘTE ȘI Producția de autoturisme și-a revenit. Ford a înregistrat creștere față de 2020, Dacia conduce la volume produseMarca Lexus, în mod particular, vrea să aibă în 2030, în Europa, o gamă completă care să ofere mașini electrice pe fiecare segment și să obțină 100% din vânzări doar cu mașini electrice, în Europa, America de Nord și China, însumând 1 milion de unități la nivel global. În 2035, marca Lexus vrea să producă exclusiv mașini electrice.
Numele sub care au fost rpezentate mașinile electrice ale Toyota sunt deocamdată generice, „Crossover EV”, „Pick-up EV”, „Sports EV” sau „Small SUV EV”, urmând ca ele să fie anunțate pe măsură ce vor fi pregătite de lansare.
Șefii Toyota au pus un accent deosebit pe investițiile în tehnologiile de baterii, începute încă din 1992, înainte de lansarea primului hibrid din lume, Prius. De atunci, numeroasele vehicule hibrid și plug-in hibrid au făcut ca Toyota să devină lider absolut al acestui segment de electrificare. În paralel, investițiile în tehnologia fuel-cell și vânzarea celui mai performant automobil propulsat de hidrogen au adus o și mai mare experiență companiei, care acum face pasul cel mare către electrifcarea completă, într-un moment în care toată lumea se întreba de ce întârzie Toyota să lanseze mașinile complet electrice.