Audi a prezentat, cu doar câteva zile înainte de premiera mondială de la Munchen, conceptul grandsphere, al doilea dintr-o serie de trei studii care au ca scop definirea viitorului mărcii din Inglostadt.
Audi grandsphere, scris cu litere mici, este cel de-al doilea concept-car din 2021 al mărcii premium care face parte din grupul VW și care vrea să-și rescrie traseul către viitorul electric, conectat și, mai ales, autonom. „Un jet privat pentru șosea”, așa descrie Audi noul automobil în descrierea oficială. Iar realitatea nu-i contrzice. Mașina arată exact ca un avion de mici dimensiuni, un jet privat care își transportă pasagerii bogați către destinații exotice.
Designul lui grandsphere este unul extrem de îndrăzneț, cu forme care caută perfecțiunea și care amintesc, prin sportivitatea lor, de silueta unui avion. La interior, sofisticarea merge și mai departe, cu un volan care dispare complet în bord și apare la un simplu gest, cu suprafețe fine care se transformă surprinzător în ecrane tactile sau cu comenzi care reacționează când te uiți la ele.
Șefii Audi au prezentat emoționați noul model, în cadrul evenimentului Audi Media Days, care anticipează Salonul Auto IAA Munchen, în cadrul căruia cele două concepte ale mărcii, skysphere și grandsphere vor putea fi admirate în voie, începând din 6 septembrie. Pentru moment, nu au fost oferite prea multe informații referitoare la acest automobil: o lungime de 5,35 metri, tehnologie specifică Level 4, din punct de vedere al conducerii autonome, scaune de tip lounge, care se pot roti liber. Independența fiecărui pasager este o altă caracteristică propusă de Audi, în automobilele „imersive”, astfel că mașina devine un „experience device” sau, după cum sună o altă expresie folosită, „progresive luxury”.
CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Noul Opel Astra, care va lipsi de la Salonul IAA Munchen, a fost lansat oficial pe piațăCaroseria este una atipică, căreia îi lipsește stâlpul B, având însă un ampatament uriaș, de 3,19 metri, mai lung chiar și decât actualul A8, pe care l-ar putea înlocui o eventuală versiune de serie a acestui concept. Este descris ca un posibil GT cu patru uși, fiind departe de felul în care știm că arată un sedan în zilele noastre. Roțile sale de 23 de inci, partea frontală extrem de lungă, ca în cazul unui Grand Tourer, toate sugerează o evoluție dramatică a viitoarelor limuzine Audi, în epoca electrificării. Avem, de altfel, detalii și despre sistemul de propulsie al lui grandsphere: o baterie de 120 kW, perfect plată, două motoare electrice, care livrează 530 kW și un cuplu de 960 Nm, un sistem pe 800 volți și un charger care permite încărcarea până la 270 kW în stații rapide. În acest mod, în 5 minute bateria primește energie pentru 300 de km, iar în 25 de minute capacitatea bateriei urcă la 80%. Autonomia totală este de 750 km, una dintre cele mai mari ale unui vehicul cu baterii.