Fostul CEO al Volkswagen, judecat în dosarul dieselgate la 9 ani de la izbucnirea scandalului

Fostul CEO al Volkswagen, judecat în dosarul dieselgate la 9 ani de la izbucnirea scandalului
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2024

Fostul director general al Volkswagen, Martin Winterkorn, s-a prezentat în instanță pentru acuzații de fraudă în așa-numitul scandal dieselgate, la nouă ani după ce s-a aflat că producătorul german de automobile a manipulat testele de emisii ale vehiculelor grupului, transmite CNBC.

Winterkorn, care a fost înlăturat de la conducerea companiei în septembrie 2015, după ce s-a constatat că milioane de mașini Volkswagen au fost manipulate pentru a trece standardele de mediu, a devenit o figura importantă a scandalului, cel mai mare din istoria companiei, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Cupra se întoarce la motoarele cu combustie cu noul SUV Terramar CITEȘTE ȘI FOTO Cupra se întoarce la motoarele cu combustie cu noul SUV Terramar
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Marți a marcat începutul procesului penal al fostului CEO în vârstă de 77 de ani, punctul culminant al unui caz pregătit de mai bine de cinci ani.

Procesul are loc în timp ce viitorul lfabricilor germane ale Volkswagen este pus sub semnul întrebării, deoarece producătorul de automobile vrea să facă economii de miliarde de euro la marca sa omonimă.

Winterkorn a intrat cu buzele strânse în instanța din centrul orașului Braunschweig, într-un costum albastru închis, dar le-a spus reporterilor că ”se descurcă foarte bine”.

Acuzațiile penale împotriva lui Winterkorn includ fraudă, manipulare a pieței și mărturii false, ilegale, în fața unei comisii parlamentare. De asemenea, se presupune că nu a informat în timp util piața de capital cu privire la manipularea în masă a motoarelor diesel, în 2015.

Cădere uriașă a vânzărilor de mașini electrice în România. Tesla Model Y și Dacia Spring, cele mai mari pierderi CITEȘTE ȘI Cădere uriașă a vânzărilor de mașini electrice în România. Tesla Model Y și Dacia Spring, cele mai mari pierderi

Prin intermediul avocatului său, Winterkorn a negat acuzațiile împotriva lui.

”Clientul nostru nu a fraudat și nu a făcut rău nimănui, nu a lăsat în mod deliberat piața de capital în întuneric pentru ca investitorii să fie prejudiciați și a spus adevărul comisiei de anchetă”, a spus avocatul său.

Winterkorn a avut de probleme de sănătate, provocând întârzieri repetate în începerea procesului. În luna februarie,a fost prima dată când fostul CEO a fost prezent în instanță, când a apărut ca martor într-un proces pentru investitori.

El a negat orice implicare în deciziile de instalare a așa-ziselor dispozitive de înfrângere care au făcut ca emisiile nocive de motorină să pară mai curate decât erau.

El a fost interogat anterior de o comisie de investigație a Camerei inferioare a parlamentului german și de firme de avocatură angajate de Volkswagen. Dacă va fi găsit vinovat, Winterkorn riscă o amendă sau o pedeapsă privativă de libertate.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
martin winterkorn