Directorul Societății Transport București (STB), Adrian Criț, anunță că primele estimări privind pierderile financiare înregistrate de societate în cele trei zile de grevă se ridică la 20 de milioane de lei, el adăugând că siguranța locurilor de muncă ale angajaților societăți este pusă în pericol dacă aceștia continuă protestul, întrucât situația financiară a STB se va agrava. Acesta promite șoferilor și vatmanilor care duminică reintră pe traseu, că dacă nu au comis fapte penale, cercetarea disciplinară în cazul lor nu va produce efecte.
„Evaluând costurile pe care le are societatea, doar verificând rulajul care trebuia efectuat, prestația pentru bucureșteni, s-a constatat că prejudiciul în momentul de față e undeva în jur de 20 de milioane de lei. Nu acest lucru contează. Din păcate, bucureșteanul a fost privat de mobilitate, de serviciul de transport public. Bucureșteanul trebuie să poată să călătorească la locul de muncă, la școală, la spital, în parcuri, astfel încât să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. Aceste pagube produse societății vor fi recuperate în instanță de la cei care au provocat această grevă ilegală. O evaluare completă o vom avea după ce rapid vom avea un audit economic extern, astfel încât cu transparență bucureștenii să știe cum le sunt cheltuite fondurile și unde sunt pierderile”, a declarat Adrian Criț, sâmbătă.
Adresându-se angajaților și mai ales conducătorilor de vehicule, directorul STB a transmis că membrii Consiliului de Administrație al societății au decis, sâmbătă, ca în conformitate cu Codul Muncii, coroborat cu Contractul colectiv de muncă, având în vedere această situație de criză, Consiliul de Administrație „și-a asumat că poate dispune ca pentru conducătorii de vehicule care intră pe traseu începând cu data de azi cercetarea disciplinară în conformitate cu Regulamentul Intern să nu producă efecte” în condițiile în care nu există fapte de natură penală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„De asemenea, doresc să precizez că la ultimele analize și luând în considerare informațiile din zona publică, orice angajat care îngrădește dreptul unui șofer să iasă pe traseu va fi cercetat și acest lucru va fi comunicat organelor de anchetă. În condițiile în care această grevă va continua, angajații nu vor mai beneficia de siguranța locului de muncă”, a adăugat Criț.
Acesta a arătat că „s-ar putea să existe probleme majore” în perioada următoare în ceea ce privește situația financiară a societății, dacă transportul public din Capitală nu va fi reluat.
Întrebat ce sancțiuni riscă cei care continuă greva, directorul STB a răspuns că Regulamentul Intern prevede că pentru trei zile consecutive în care angajatul nu e prezent la locul de muncă, angajatului i se poate desface contractul individual de muncă
„Cei care sunt blocați sunt rugați să sesizeze la 112 toate probleme existente. Suntem, conștienți că marea majoritate a angajaților au fost manipulați de către liderii sindicatului reprezentativ, suntem conștienți de influența nefastă pe care acest sindicat a avut-o în cadrul societății noastre și tocmai de aceea fac apel la conducătorii de vehicule să iasă pe traseu”, a adăugat Criț.