Deputații din Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor solicită Guvernului să nu adopte ordonanța privind taximetria, pentru că Parlamentul discută proiectul privind serviciile de ridesharing

Deputații din Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor solicită Guvernului să nu adopte ordonanța privind taximetria, pentru că Parlamentul discută proiectul privind serviciile de ridesharing
scris 6 mar 2019

Membrii Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților solicită Guvernului retragerea proiectului de ordonanță de urgență care modifică transportul în regim de taxi și care ar putea afecta și serviciile de ridesharing. Deputații arată că ordonanța conține prevederi care au același obiect de reglementare precum propunerea legislativă privind activităţile prestabilite de tip ridesharing, care se află într-un stadiu avansat de dezbatere la Parlamentul României.

Guvernul a redactat un proiect de ordonanță de urgență care modifică transportul în regim de taxi, invocând necesitatea noilor reguli și prin faptul că la acest moment nu pot fi sancționate persoanele fizice sau juridice care nu respectă anumite norme, ceea ce a determinat perpetuarea efectuării transportului public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține pentru acesta, după caz, autorizație taxi valabilă sau copie conformă valabilă, conducând la calitatea necorespunzătoare a serviciului de taximetrie și creșterea evaziunii fiscale.

În procesul legislativ al Camerei Deputaților se află în lucru propunerea legislativă privind activităţile prestabilite de tip ridesharing, care a fost inițiată de altfel de parlamentari PSD, și cu care Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a fost sesizată în fond pentru întocmirea unui raport comun alături de Comisia pentru transporturi şi infrastructură, Comisia pentru industrii şi servicii și Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Camera Deputaților fiind Cameră Decizională.

EXCLUSIV Teodorovici confirmă: Capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii poate fi negociată dacă administratorii înțeleg să investească în domenii prioritare pentru Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici confirmă: Capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii poate fi negociată dacă administratorii înțeleg să investească în domenii prioritare pentru Guvern

”Având în vedere că cele două inițiative normative conțin unele prevederi concurente cu incidență asupra aceluiași obiect de reglementare, precum și faptul că Propunerea legislativă privind activităţile prestabilite de tip ridesharing se află într-un stadiu avansat de dezbatere la Parlamentul României, membrii Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor vă solicită retragerea proiectului de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier precum și de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere”, arată președintele Comisiei, deputatul Cătălin Drulă, într-o scrisoare transmisă Guvernului.

Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor va organiza, totodată, marți, la Palatul Parlamentului o dezbatere cu toți factorii interesați pe tema autorizării, organizării şi controlul serviciilor de transport de persoane.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Dăncilă, sinceră de la tribuna Parlamentului: Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine să am o hârtiuță în față! CITEȘTE ȘI VIDEO Dăncilă, sinceră de la tribuna Parlamentului: Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine să am o hârtiuță în față!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Profit.ro ro a relatat că senatorii majorității de guvernământ PSD-ALDE au respins, în toamna anului trecut, un proiect de lege privind autorizarea platformelor online de ridesharing, precum Uber sau Taxify, care a ajuns acum în dezbatarea deputaților. Parlamentarii partidului de guvernământ au argumentat atunci că vor depune, în schimb, un nou proiect de lege  prin care va fi propusă impozitarea acestor companii în România în raport cu cifra de afaceri.

Ulterior, noul proiect avansat în Parlament de actuala putere prevede că platformele digitale de ridesharing sau de transport alternativ vor trebui să se înregistreze fiscal în România și să raporteze autorităților cursele efectuate. Automobilele vor trebui să aibă un ecuson special, iar șoferii vor plăti o taxă anuală, totodată.

Acest din urmă proiect se află încă în dezbaterea Senatului și ar trebui aprobat până la finele lunii, după care ar urma să fie transmis spre dezbaterea finală tot deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxi
taximetrie
uber
taxify
ridesharing
ordonanta
proiecte
lege
parlament
deputati
comisie
scrisoare
adopta