Aproximativ 2,5 milioane de români folosesc aplicații de transport urban, iar 80% dintre aceștia consideră că ar găsi mai greu mașini prin metode tradiționale, conform unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).
Potrivit aceluiași studiu, 43% dintre locuitorii marilor orașe din România comandă o mașină prin aplicații mobile de câteva ori pe lună, 31% de câteva ori pe săptămână și 11% zilnic.
Principalele avantaje pentru care utilizatorii chestionați consideră utile aplicațiile mobile sunt: eficiența, rapiditatea, siguranța, calitatea serviciilor și evaluarea comportamentului șoferului.
CITEȘTE ȘI Fiat Chrysler va investi 4,5 miliarde de dolari în Michigan, în noi modele de SUV-uriStudiul IRES a fost realizat în luna februarie 2019 și aplicat pe un eșantion consideta reprezentativ din principalele 6 orașe din țară (București-Ilfov, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și Iași).
Rezultatele studiului IRES vin în completarea studiului MKOR Consulting realizat în perioada iunie-iulie 2018 care confirmă faptul că aplicațiile mobile reprezintă metoda preferată de locuitorii marilor orașe din România pentru a comanda un taxi. Conform studiului MKOR Consulting, 76% dintre românii care aleg să se deplaseze cu taxiul apelează la aplicațiile de mobilitate urbană.
Datele sunt indicate într-un context în care Tribunalul București a admis recent cererea Star Taxi de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a verifica dacă este conformă cu dreptul european hotărârea Primăriei București de a interzice funcționarea unor aplicații agregatoare de taximetrie precum Star Taxi sau Clever Taxi.