Guvernul vrea să realizeze în parteneriat public-privat o linie de cale ferată de mare viteză între Ploiești și Suceava

Guvernul vrea să realizeze în parteneriat public-privat o linie de cale ferată de mare viteză între Ploiești și Suceava
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 feb 2019

Guvernul intenționează să realizeze în regim de parteneriat public-privat o linie de cale ferată de mare viteză între Ploiești și Suceava. Linia va avea o lungime de 505 kilometri, dar deocamdată proiectul nu are încă studiu de fezabilitate și nu se cunosc costurile și nici durata de realizare.

Comisia Națională de Statistică și Prognoză va pregăti documentația, respectiv studiul de fezabilitate pentru demararea proiectului în regim de parteneriat public-privat.

Urmărește-ne și pe Google News

Linia de cale ferată va urma traseul Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani  - Iași – Suceava – Siret (Vicșani).

 

Linia va fi realizată pe un singur fir, paralel cu firele de cale ferată existente, în lungime de aproximativ 505 km ( Ploiești - Siret circa 430 km și Pașcani - Iași circa 75 km). Potrivit Executivului, realizarea acestei investiții va contribui la reducerea timpului de legătură între  principalele orașe și poli de dezvoltare de pe traseu și, totodată, creează posibilitatea realizării unor conexiuni cu Republica Moldova și cu Ucraina.

Numărul proiectelor în regim de parteneriat public-privat, anunțate de Guvern, ajunge astfel la 22.

ULTIMA ORĂ Și Comisia Europeană atenționează: Măsurile Guvernului cresc riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România. Câștigul bugetar pe termen scurt se va risipi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Și Comisia Europeană atenționează: Măsurile Guvernului cresc riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România. Câștigul bugetar pe termen scurt se va risipi

Primul proiect în regim de parteriat public-privat a fost alnsat la începutl acestui an și va fi realizat de Guvern în sănătate. Astfel, construcția clinicii mutlifuncționale Dr Calistrat Grozovici a fost lansată prin inițierea procedurilor de licitație, costul fiind estimat la peste 650 milioane lei.

Premierul Viorica Dăncilă anunțat, la finele lunii iunie, intenția Guvernului de a realiza în regim de parteneriat public-privat alte 8 obiective de investiții, respectiv un aeroport în sudul Bucureștiului, canalul Siret-Bărăgan, două spitale regionale și o bancă de sânge, o fabrică de mijloace de transport electrice, o pârtie de schi în Făgăraș, precum și amenjarea pentru navigație a râurilor Argeș și Dâmbovița.

Între timp, însă, la începutul luni februarie, canalul magistral Siret-Bărăgan a fost trecut din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor în cea a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a fi inclus în programul național de reabilitare a infrastructurii de irigații. 

viewscnt
Afla mai multe despre
linie
cale
ferata
mare viteza
ploiesti
suceava
parteneriat
public-privat
guvern