După câteva zile de embargo, astăzi putem publica primele fotografii și imagini filmate cu noul model Dacia Jogger. Prezenți la Paris, la evenimentul grupului Renault care anticipează noutățile de la Salonul Auto IAA, am putut vedea pe viu cum arată și cât de spațios este Dacia Jogger, crossoverul pe care constructorul român îl oferă în segmentul compact, înlocuind astfel Lodgy și Logan MCV.
Mașina va fi construită la Mioveni, pe liniile pe care sunt asamblate Duster și Sandero Stepway.
VEZI MAI JOS PREȚUL ȘI DATA DE LANSARE
Dacia Jogger este o mașină interesantă, care te duce imediat cu gândul la un SUV și amintește pe alocuri de vechiul Volvo XC70, cel care a deschis cutia Pandorei din care au ieșit o mulțime de break-uri 4x4. A fost desenată de același Erde Tunga, creatorul lui Duster și al noilor Sandero și logan, fiind deja vedeta mărcii Dacia. Noul Dacia Jogger nu este 4x4, nu este SUV, ci este o încrucișare între un MPV, un break și un SUV, care va avea cu siguranță un succes de piață pe măsură, pentru că va atrage clienți din toate aceste segmente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a văzut Dacia Jogger în premieră, la exterior și interior, într-o prezentare statică, chiar înainte de lansare, fiind prezentată o versiune complet echipată și dotată cu elemente suplimentare de design, care se va numit Extreme, astfel că primele impresii se referă la această versiune specială.
Un aspect de SUV
Prima apariție este una de impact, mașina fiind foarte lungă pentru o Dacia. Partea frontală identică cu Sandero ș Logan este cea care atrage atenția imediat, după care ochii îți pică pe jumătatea complet nouă, ce pleacă de la stâlpul central al mașinii. Aici se vede intenția inginerilor și designerilor de a crea un autovehicul spațios, pentru că acoperișul se înalță, similar altor monovolume, și continuă apoi drept, până la zona hayonului. Din față și până în spate, mașina este decorată cu elementele specifice modelelor Stepway, o denumire pe care Jogger nu o mai poartă.
CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG MarketplaceUn alt detaliu care este vizibil din prima clipă este garda la sol, mai ridicată decât în cazul sedanurilor și comparabilă cu cea a lui Stepway. În fine, ultimul element de noutate care se vede la ridicarea prelatei sunt luminile de pe spate, adică stopurile. Acestea se înalță pe stâlp, similar cu stilul regăsit la Volvo și păstrează, ceva mai discret, și forma literei Y răsturnate, devenită semnătură luminoasă pentru întreaga marcă Dacia.
Dimensiuni Jogger
De aici încep datele oficiale, referitoare la noul Dacia Jogger. Lungimea este de 4,55 metri, fiind fără îndoială cea mai lungă Dacia construită de marca românească. Pentru a putea ajunge la această dimensiune, ampatamentul a fost mărit la o lungime fără precedent: 2,89 metri, specific mașinilor din clasa medie. În acest fel, caroseria a căpătat proporții noi pentru Dacia, cu console foarte scurte și cu spațiu suficient pentru cele șapte scaune pe care le oferă.
CITEȘTE ȘI RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexeÎnălțimea crește la 1,63 metri, oferind spațiu suplimentar în zona capului pentru pasagerii din spate. Singura dimensiune care mai rămâne în segmentul B este lățimea, care este de 1,78 metri, chiar mai mică cu câțiva milimetri decât la Sandero și care se resimte dacă pe bancheta din spate stau trei pasageri adulți (1,41 metri spațiu la umeri). Să notăm și garda la sol oficială, 20 cm, o valoare foarte bună pentru un vehicul care nu este SUV și care poate crește cu jante after-market mai mari.
Mai departe, avem portbagajul care rezultă din această combinație de dimensiuni. Este vorba despre un spațiu accesibil printr-un hayon clasic, cu ridicare, care deschide un volum foarte mare, cu o înălțime de 66 cm, o lățime între pasajele roților de un metru, precum și o lungime de 1,15 metri. În acest spațiu, Dacia a găsit loc pentru două scaune independente, astfel că mașina poate fi comandată, opțional, în configurația cu șapte locuri. Volumul portbagajului cu toate scaunele pe locul lor este de numai 160 de litri, o valoare acceptabilă pentru călătorii scurte.
CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențialCele două scaune se pot rabata însă, și chiar se pot demonta, pentru a fi scoase afară, iar în acest caz volumul crește până la 712 litri, iar dacă se rabatează și scaunele din rândul al doilea, volumul urcă la 1.819 litri, unul generos specific unui LCV. Să mai spunem doar că varianta cu 5 locuri are un volum al portbagajului stnadard de 842 litri. Pentru a testa capacitatea de transport a noului Dacia Jogger am urcat șapte jurnaliști în mașină, am ocupat locurile fără probleme și am fi putut pleca la drum cu mașina. Probabil că ar fi trebuit să facem pauze dese, din cauza gabaritului nostru, dar într-o configurație 4 adulți + 3 copii mașina ar fi perfectă.
Motorizări - Prima Dacia hibrid
Dacia a decis, ca și în cazul noilor Sandero și Logan, să nu mai ofere motorizări diesel pe acest nou model, Jogger. Oferta de lansare este una limitată. Un nou motor pe benzină, TCe 110, un turbo cu injecție directă, de 1.0 litri, vine cu o putere de 110 CP, pentru a oferi resurse suficiente unei mașini de 4,55 metri, cu pasageri și bagaje. Acesta este nou dezvoltat, cu blocul-motor din aluminiu, având o greutate redusă și performanțe crescute. Are un cuplu maxim de 200 Nm (la 2900 rpm), ceea ce ar trebui să fie suficient pentru un stil de condus liniștit. Este însoțit de o cutie manuală în șase trepte. Cele mai importante calități ale lui sunt consumul și emisiile reduse.
CITEȘTE ȘI Creștere masivă a înmatriculărilor auto în RomâniaAl doilea motor oferit este ECO-G 100, un motor dual, benzină – GPL, cunoscut deja de pe celelalte modele și care oferă două caracteristici importante: un consum redus, pentru un motor pe benzină, și o autonomie extrem de mare, ceea ce este important în cazul unei mașini de familie. Acesta are o putere de 100 CP, poate fi alimentat atât cu benzină, cât și cu GPL, iar comutarea între cei doi combustibili se face din mers, cu ajutorul unui buton, fără alte manevre complicate. În total, sunt 90 de litri de carburant (rezervorul GPL se află în locul roții de rezervă), care apropie de 1.000 km autonomia mașinii. Consumul pe benzină este de 7,6 litri/100 km, iar cel pe GPL este ceva mai mare, dar cu un cost mai mic de alimentare.
Surpriza cea mai mare pe care Dacia o face clienților este motorul hibrid, primul din istoria Dacia, dar care va sosi abia în 2023. Dacia spune că Jogger va fi cel mai accesibil hibrid cu 7 locuri de pe piață, însă vom vedea la acel moment prețurile. Până atunci, să spunem doar că va fi un E-Tech, din familia regăsită pe Renault deja, cu o capacitate de 1.6 litri, cu motoare electrice separate, unul pentru propulsie, altul ca starter, propulsia fiind controlată prin intermediul unei cutii multi-mod, fără ambreiaj. Energia este recuperată și folosită pentru propulsie de o baterie de 1,2 kWh, pe 230 V, care permite rularea în zonele urbane exclusiv electric în circa 80% din timp. În acest fel, consumul mașinii scade cu 40% raportat la consumul unui motor pe benzină de 1.6 litri. Ceea ce este de remarcat este faptul că mașina pleacă de pe loc întotdeauna în regim electric, transmisia este automatizată complet, astfel că nu este necesară intervenția șoferului, care are în schimb opțiunea de a alege modul de rulare, pentru a economisi energie.
Echipamente și siguranță
Dacia Jogger va oferi clienților aceleași dotări și tehnologii care se regăsesc pe Sandero sau Logan, dezvoltate odată cu nou aplatformă CMF-B pe care o folosește și Dacia Jogger. Pe partea de multimedia, vor fi disponibile cele trei variante, Media Control, Media Display sau Media Nav. Media Control este sistemul care oferă un spațiu pentru telefon, care poate fi conectat la mașină, cu afișarea unor informații pe cadranele de bord. Media Display are un afișaj de 8 inci, cu conectare pe fir, suport pentru telefon și Apple Car, Google Play disponbile. Cel mai sofisticat, Media Nav, permite conectarea fără fir, cu bluetooth.
O altă dotare inovativă sunt barele de pe plafon, care pot fi rotite astfel încât să nu mai fie nevoie de altă pereche de bare transversale, costisitoare.
Pe partea de siguranță, regăsim de asemenea tehnologii introduse la Sandero. Sistemul ADAS care conține frânarea de urgență este similar, el fiind activ doar pentru vehicule, nu și pentru pietoni sau bicicliști. Este cel care a determinat EuroNCAP să ofere doar două stele lui Sandero și care nu va permite, probabil, un alt rezultat nici pentru Jagger. În plus, mai avem Park Assist, cu senzori și cameră de marșarier, asistența la punctul mort (pentru depășiri) și Hill Start Assist, care menține mașina pe loc înainte de urcare pe pantă.
Vor fi disponibile doar două versiuni de echipare, Essential și Comfort, la care se adaugă versiunea limitată Extreme.
Versiune Extreme și prețuri Dacia Jogger
Să mai precizăm că versiunea Extreme, pe care am avut ocazia să o vedem, are ca dotări suplimentare toate detaliile de plastic vopsite în negru (protecții laterale, bare plafon), are o serie de ornamente negre pe caroserie (abțibilduri), scuturile față-spate vopsite în gri, și oferă cinci culori speciale: Pearl Black, Slate Grey, Moonstone Grey, Glacier White și culoarea de lansare, Terracotta Brown (cea din fotografii). Mai dispune de inserții roșii la interior, ornamente cromate pe uși, precum și cameră de marșarier, climă și card de acces fără mâini.
Preț și data de lansare
Constructorul a anunțat că Dacia Jogger va putea fi comandat începând din noiembrie, iar primele livrări se vor face pe piața din România, începând din luna februarie 2022. Mașina va fi construită la Mioveni, pe liniile pe care se asamblează Duster și Sandero Stepway. În fine, nu au fost anunțate prețurile, dar reprezentanții Dacia au precizat că vor începe în jurul sumei de 15.000 de euro.
Noul Dacia Jogger va avea premiera mondială în fața publicului la Munchen, în cadrul Salonulu IAA Auto, pe 6 septembrie.