Dacia va avea mai puțini angajați de la 1 octombrie, odată cu finalizarea procedurilor din campania de concedieri voluntare din acest sezon. Numărul celor care vor pleca având în cont o sumă importantă de bani este de ordinul sutelor, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Managementul Dacia a aprobat doar jumătate din totalul cererilor de plecare de la uzina Dacia, asta însemnând puțin peste 300 de persoane, din cele aproximativ 600 care au depus cererea pe baza căreia s-a făcut analiza. „Nu aprobăm orice cerere de plecare, este la latitudinea șefilor de departamente să aprobe sau nu”, spune Mihai Bordeanu, directorul general Dacia, referitor la campania de plecări voluntare.
Dacia desfășoară în mod regulat astfel de campanii, având ca obiectiv „reorganizarea companiei”, care ține cont de noile modele intrate în producție, dar și de gradul de robotizare, care este tot mai ridicat la Mioveni. Pentru a accepta să renunțe la locul de muncă de la Dacia, unul dintre cele mai bune și mai sigure din economia românească, personalul este recompensat cu sume de bani proporționale cu vechimea în fabrică.
Conform informării transmise angajaților Automobile Dacia, cea mai mică sumă este acordată persoanelor care au până la doi ani vechime, respectiv 22.000 de lei. Între 2 și 4 ani vechime, suma va fi de 55.000 lei, între 4 și 8 ani – 98.000 de lei, iar între 8 și 12 ani, 120.000 de lei. Cele mai bine răsplătite categeorii vor fi cele ale angajaților care au între 12 și 16 ani vechime, care vor primi 150.000 de lei, adică aproximativ 30.000 de euro, și salariații cu peste 16 ani, care vor primi 185.000 de lei.
Vor exista și sume mai mari, în cazul angajaților care sunt înregistrați cu boli profesionale sau accidente de muncă, în cazul lor prima fiind de 210.000 de lei, indiferent de vechime. De asemenea, angajații cu recomandări medicale de schimbare a locului de muncă sau situații de acest gen, vor primi 195.000 de lei, indiferent de vechime, iar pentru cei care cumulează aceste condiții prima va fi de 210.000 lei.
Dacia a recomandat înscrierea în programul de plecări voluntare în special celor din secțiile în care se pregătesc reduceri sau întreruperi de activitate, finalizări de proiecte, automatizări, robotizări, digitalizări, alte modificări de structuri sau de posturi.
Modificările majore în activitatea Dacia din acest an includ scoaterea din producție a modelului Jogger, care se fabrică din acest an în uzina din Tanger, Maroc. În locul acestui model urmează să intre în producție Bigster, însă volumele acestuia vor fi mai reduse în primul an de la debutul pe piață. Fabrica din România va mai avea alocate alte două modele, dar acestea vor intra în fabricație abia în 2026.