Rețeaua de stații de încărcare Renovatio a anunțat că încărcarea la punctele rețelei va fi pe baza unor abonamente, la tarife diferite, în funcție de puterea fiecărei stații. Costurile de încărcare sunt comparabile cu cele ale benzinei, din momentul introducerii acestor tarife.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Renovatio e-charge, una dintre cele mai importante rețele de încărcare a mașinilor electrice din România, care a ajuns la peste 20 de puncte de încărcare, din care 10 în București, a anunțat introducerea de tarife pentru încărcarea mșinilor, începând cu această lună. Prețurile diferă în funcție de tipul abonamentelor, de la 0,018 lei pe minut, la 1,60 lei pe minut.
La aceste costuri se adaugă prețul abonamentului, care începe de la START - 0 lei, dar cu prețuri mai mari pe intervalul de timp (0,074 lei/minut, cel mai ieftin), abonamentul intermediar, ENTRY, de 99 de lei pe lună, cu tarife între 0,039 lei/minut și 0,888 lei pe minut, și ajunge la cel mai scump, FAST, 220 lei pe lună și tarifele cele mai reduse, între 0,018 lei și 0,401 lei pe minut. La aceste sume se adaugă și costul cardului Renovatio, de 249 lei.
În cazul stațiilor de încărcare Fast Charge, prețurile devin deja comparabile cu cele ale benzinei/motorinei, însă ele ar trebui să fie încărcări complementare celor de acasă sau de la locul de muncă. Tarifele pentru punctele de încărcare Slow Charge pot oferi energie electrică ieftin, însă timpul de încărcare este unul care poate ajunge la 10 ore. Astfel, cu un abonament de 220 lei pe lună, noaptea mașina se încarcă complet pentru suma de 10 lei, o încărcare fiind suficientă pentru cel puțin 150 km la modelele mai vechi și chiar 300 km, la modelele foarte noi.
CITEȘTE ȘI Car of The Year 2018: Volvo XC40 a fost aleasă Mașina Anului în EuropaÎn acest moment, mașinile electrice au un preț de vânzare foarte mare, în comparație cu mașinile cu propulsie tradițională, pe carburanți, însă achziția lor este promovată tocmai pentru economiile pe care alimentarea cu energie electrică le poate aduce proprietarului.
Pe piața locală, o mașină electrică pornește de la un preț de aproximativ 25.000 de euro, statul acordând o subvenție de 10.000 de euro.