Înmatriculările de mașini electrice au crescut substanțial, potrivit datelor oficiale analizate de Profit.ro, cu o cotă de piață care a crescut la 6,8% pentru aceste vehicule. Cererea pentru mașinile diesel a scăzut însă dramatic, ca și pentru cele pe benzină, care rămân, totuși, la peste 50% din piață.
În primele trei luni ale lui 2020, segmentul de vehicule cu încărcare la priză a crescut aproape incredibil, de la 2,5% la aproape 7 procente din piață, pe fondul blocării piețelor și orpirii producției în aproape toate țările europene.
În România, segmentul de vehicule electrice a crescut în primul trimestru la 271 de unități, cu 27,2% (România raportează împreună BEV și PHEV), în timp ce mașinile cu cobustibili alternativi au scăzut cu aproape 70%, la 93 de unități. Înmatriculările de vehicule hibride au înregistrat un volum de 2.247 de unități, cu 55,4% mai mare decât în 2019. Piața de mașini cu motoare pe benzină a scăzut cu 25,6%, în timp ce înmatriculările de mașini alimentate cu motorină au scăzut cu 24,1%, mult mai puțin decât media europeană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numărul de vehicule diesel înmatriculate în primul trimestru al acestui an a fost de 738.392 de unități, în scădere cu 32,6% față de anul trecut, astfel că ponderea în totalul pieței a coborât și ea la 29,9% (33,2% anul trecut). Scăderea a fost vizibilă pe toate cele cinci mari piețe, între care Italia a avut 50% declin pentru aceste motoare.
Înmatriculările de mașini cu benzină au scăzut și ele cu 32,2%, de la aproape 2 milioane de unități, la 1,3 milioane, scăderea fiind prezentă pe toate piețele, cu excepția Cipru și Lituania.
Vehiculele cu propulsie alternativă (APV) și-au dublat, în schimb, înmatriculările, pe primele trei luni, cu un total de 167.132 de unități. Atât segmentul de vehicule electrice (BEV), cât și cel al vehiculelor hibrid plug-in (PHEV) au crescut cu procente mari (68,4% și, respectiv, 161,7%).
De asemenea, hibridele fără încărcare la priză au avut o evoluție foarte bună, fiind și cele mai vândute din segmentul APV, cu 232.525 unități, cu 45,1% mai multe ca anul trecut.
Și vehiculele cu combustibili alternativi (etanol, GPL și gaze naturale) au avut creșteri (în special cele pe gaze naturale - 68,5%).