Acționarii Porsche au aprobat planul de lansări și dublarea dividendelor

Acționarii Porsche au aprobat planul de lansări și dublarea dividendelor
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 10 iun 2024

Adunarea Generală a Acționarilor Porsche AG a aprobat toate propunerile înaintate de conducerea executivă a companiei, cele mai importante fiind strategia de produse și distribuirea profitului. Oliver Blume, CEO al mărcii, spune că producătorul de mașini sport are „o poziție financiară robustă”.

Acționarii Porsche AG, între care o poziție importantă e deținută de familiile Porsche și Piech, au aprobat strategia pe care Oliver Blume și echipa de conducere au propus-o pentru următorii ani. „Pentru Porsche, 2024 este un an al lansărilor de noi produse, cu cel mai mare program de lansare a modelelor din istoria companiei. În ultimele luni am lansat noi modele pentru cinci serii de modele. Începând cu acest an, vom avea cea mai puternică gamă de produse din istoria Porsche”. Șeful Porsche le-a amintit acționarilor că numărul mare de lansări va fi o provocare. „A avea atât de multe lansări într-o perioadă atât de scurtă este o sarcină complexă și o provocare  pentru companie. În prezent, lucrăm la impulsul care ne va duce cu toată viteza înainte în 2025. Astăzi punem bazele pentru profiturile noastre de mâine – și pentru dividendele viitoare.”

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele Consiliului de Supraveghere, Dr. Wolfgang Porsche, le-a mulțumit celor 42.000 de angajați pentru „contribuția semnificativă pentru ca ultimul an financiar să fie unul de succes”. Compania a înregistrat un profit net de 5,1 miliarde euro, în creștere cu aproape 4 procente față de anul anterior. Creșterea sumei distribuite către acționari a fost însă mult mai mare, aproape dublă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Consiliul Executiv și de Supraveghere a propus Adunării Generale Anuale o plată de dividende de aproximativ 2,1 miliarde de euro pentru exercițiul financiar 2023. Aceasta reprezintă 41% din profitul Grupului după impozitare, fiind echivalentă cu un dividend de 2,30 euro pe acțiune ordinară și 2,31 euro pe acțiune preferențială. Pe termen mediu, Porsche a anunțat că intenționează să plătească acționarilor săi aproximativ 50% din profitul Grupului după impozitare.

În anul financiar 2023, randamentul pe acțiune ordinară a fost de 5,66 euro, iar randamentul pe acțiune preferențială a fost de 5,67 euro. Vânzările grupului în 2023 au ajuns la 40,5 miliarde de euro. Aceasta echivalează cu o creștere de 7,7% (anul precedent: 37,6 miliarde de euro). Profitul operațional al Grupului a crescut cu 7,6%, până la 7,3 miliarde de euro (anul precedent: 6,8 miliarde de euro). Rentabilitatea operațională a vânzărilor a rămas stabilă la 18,0% – în ciuda perturbărilor din lanțurile globale de aprovizionare și a investițiilor excepțional de mari în digitalizare, portofoliul de produse și inovare și experiența mărcii. Fluxul net de numerar auto a fost de 4,0 miliarde de euro în anul financiar 2023 (anul precedent: 3,9 miliarde de euro).

Pe lângă votul asupra propunerii de dividend, ordinea de zi a Adunării Generale Anuale a inclus și realegerea reprezentanților acționarilor în Consiliul de Supraveghere, al căror mandat se încheie la încheierea Adunării Generale Anuale. Consiliul de Supraveghere propune Adunării Generale Anuale să aleagă toți cei 10 actuali reprezentanți ai acționarilor pentru un mandat suplimentar.

Cu 320.221 de vehicule livrate clienților în 2023, Porsche a înregistrat o creștere de 3,3% față de anul precedent, diversele regiuni de vânzări fiind chiar mai echilibrate decât în ​​2022.

„Cu cel mai mare program de lansare a modelelor din istoria companiei, Porsche a am actualizat Cayenne, Panamera, Macan, Taycan și 911. Prin aceasta, înjumătățim vârsta medie a gamei noastre de modele. În termeni tehnologici, noile produse stabilesc standarde în lumea auto. Avem multe atuuri în mână – iar acum este momentul să le jucăm” a transmis Oliver Blume acționarilor.

ULTIMA ORĂ Martin Sanders, șeful Ford în Europa, s-a mutat la Volkswagen CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Martin Sanders, șeful Ford în Europa, s-a mutat la Volkswagen

Șeful Porsche a vorbit și despre așa-numitul efect V al pieței care însoțește fiecare lansare de model: „Cu modelul predecesor, avem o lichidare treptată a stocului. În același timp, noile generații sunt introduse în etape, în funcție de piețe și variante.”

Porsche a avut un început bun la nivel global, cu excepția Chinei, unde cererea a rămas scăzută. În ciuda mediului macroeconomic dificil, Porsche AG își menține previziunile, cu condiția ca circumstanțele macroeconomice să nu se deterioreze semnificativ.

Pentru întregul an 2024, compania se așteaptă la o rentabilitate operațională a vânzărilor a Grupului în intervalul de 15 până la 17%. Această proiecție se bazează pe vânzările Grupului în intervalul de aproximativ 40 până la 42 de miliarde de euro. Pe termen mediu, Porsche își menține prognoza privind un randament operațional al vânzărilor de aproximativ 17 până la 19%. Pe termen lung, producătorul de mașini sport urmărește o rentabilitate operațională a vânzărilor de peste 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche rezultate
profit porsche
actiuni porsche