Prețul pâinii în România va crește, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, explicând, în emisiunea Ora de Profit.ro, că acesta este generat de bursa globală de grâu, nu de producția internă, care în acest an a fost una bună.
"Anul trecut, seceta a fost doar în zona Mării Negre, dar anul acesta este în aproape toate zonele în care se cultivă cereale. Noi, anul acesta, am avut un an bun, pentru că în zona țării noastre regimul precipitațiilor a fost optim și se pare că vom mai avea producții record. În Ucraina, în Rusia, fenomenul de secetă a afectat însă foarte mult producția, de aceea anul acesta producția globală de grâu va fi mult scăzută, ceea ce face ca prețul grâului panificabil să fie mai mare. Peste acestea se adaugă prețul curentului, costul forței de muncă și toate acestea se regăsesc apoi în prețul final.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu putem estima noi, inclusiv eu, ca ministru al Agriculturii, cu cât se va scumpi pâinea, deoarece modul de formare a prețului este complex. Producția globală de grâu va fi însă mult mai mică. Probabil va exista (o scumpire a pâinii - n.r.)", a explicat ministrul, întrebat direct dacă este realist de afirmat la acest moment că pâinea se va scumpi în România.
El a arătat totodată că, prin prețul grâului, fermierii reușesc să își recupereze o parte din pierderile foarte mari înregistrate anul trecut, când aproape 2 milioane de hectare teren au fost afectate, statul acoperind atunci o parte din pierderi.
Ministrul a explicat totodată de ce pâinea se mai scumpește în condițiile în care România a exportat în acest an 1 milion tone cereale, fiind cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, importând în același timp produse congelate, explicațiile putând fi văzute VIDEO mai jos.