Traderul de cereale RDF Arad a finalizat investiții de 5,7 mil. euro pentru a deveni procesator de soia prin achiziția unei fabrici și pentru creșterea capacității de depozitare. Vizează și achiziții de companii

Traderul de cereale RDF Arad a finalizat investiții de 5,7 mil. euro pentru a deveni procesator de soia prin achiziția unei fabrici și pentru creșterea capacității de depozitare. Vizează și achiziții de companii
scris 12 aug 2021

RDF Arad, unul dintre cei mai mari traderi zonali de cereale și jucătăr regional în agribusiness, a finalizat investiți de 5,7 milioane de euro, realizate prin intermediul unui proiect de fonduri europene, dar și prin credite bancare și leasing. O parte din bani au fost folosiți pentru achiziția unei fabrici care permite companiei să devină și procesator de soia, unul dintre puținii din țară, iar planurile de viitor includ și achiziția de companii din domenii de activitate conexe.

Din totalul investițiilor, 3 milioane euro au mers către sediul din localitatea arădeană Sofronea, pentru a crește capacitatea de depozitare a companiei de la 10.000 la 22.000 de tone. Fondurile au fost folosite și pentru achiziția de aparatură de laborator și instalații noi pentru selecția și tratarea semințelor, precum și pentru o fabrică de extrudat soia. Compania precizează că a fost schimbată toată infrastructura, modificând sistemului de canalizare, înlocuind peste 12.000 mp de platforme betonate și renovând integral spațiile de depozitare și sediul firmei.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Protest la Guvern cu roșii, ardei și vinete CITEȘTE ȘI VIDEO Protest la Guvern cu roșii, ardei și vinete

Alți 1,3 milioane de euro au fost folosiți pentru achiziția unei baze pentru depozitare în localitatea Ineu, jud. Arad, cu o capacitate de depozitat cereale de 20,000 tone, și pentru implementarea sistemul de gestiune Dynamics Navision, iar cu încă 1,4 milioane de euro a fost completat parcul de utilaje agricole pentru exploatarea terenurilor.

„Investițiile fac parte din strategia noastră de a crește comerțul cu cereale, de a dezvolta ramura de producție de semințe și de a ne diversifica liniile de business. Prin aceste investiții am reușit să creștem capacitatea de depozitare de la 10,000 la 42.000 tone și cantitatea de semințe produse, și nu în ultimul rând, să reducem costurile. Mai mult, prin achiziția fabricii de extrudate soia, am devenit printre puținii procesatori de soia din Romania. Învestițiile în utilaje ne permit să lucrăm suprafețe de trei ori mai mari de teren agricol, iar investiția din Ineu ne-a ajutat să creștem cantitățile de cereale pe care le tranzacționam, mergând în sprijinul fermierilor din zonă, unde spațiile de depozitare sunt insuficiente”, spune Florin Deznan, CEO RDF Arad.

Investițiile au fost realizate prin intermediul unui proiect de fonduri europene, dar și prin credite bancare și leasing prin care 50% din investiție a venit de la AFIR iar 50% din credit bancar.

Investițiile din baza de la Ineu și în utilajele agricole au fost realizate cu un cred bancar și leasing.

În 2020, afacerile RDF au crescut cu 65%, iar profitul operațional (EBITDA) a fost de 4,3 milioane lei. Suprafețele de teren agricol lucrate au crescut de la 600 ha în 2019, la 2000 ha în 2021.

Pentru anul curent, compania estimează o creștere de aproximativ 20% a cifrei de afaceri și o creștere de EBIDTA cu aproximativ 50% față de 2020.

UE reduce nivelurile maxime de metale toxice în alimente CITEȘTE ȘI UE reduce nivelurile maxime de metale toxice în alimente

RDF a fost înființată în 1995, fiind atât distribuitor zonal de îngrășăminte chimice, semințe și pesticide, cât și trader de cereale. Comercializează peste 80,000 tone cereale/an și deține silozuri cu capacitatea de stocare de 22.000 tone.

În 2019, în acționariatul RDF a intrat și compania de private equity, ROCA Investments, parte a Impetum Group. Alexandru Savin, Membru în Consiliul de Administrație al ROCA Investments, spune că planurile de viitor includ și achiziția de companii care activează în domenii conexe.

„Agricultura se numără printre sectoarele de interes strategic în România și care are potențial uriaș de dezvoltare, mai ales în zona de digitalizare și tehnologizare, inovația urmând a avea un rol definitoriu în eficiența, productivitatea și calitatea produselor. Cu această perspectivă, în viitorul apropiat ne dorim să retehnologizam baza din Ineu, iar pentru următorii pași de dezvoltare a RDF ne dorim să achiziționăm companii cu domenii de activitate conexe”, precizează Savin.

În opinia sa, tehnologia modernă va oferi jucătorilor români din agricultură avantaj competitiv în relațiile comerciale cu alte țări, adaugând avantaje suplimentare la experiența inginerilor agronomi, în timp ce accesul la date corecte și complete în timp real poate îmbunătăți semnificativ deciziile luate și eficiența.

Dezvoltarea tehnologică în perioada următoare poate fi explorată la mai multe nivele. Dintre acestea, Alexandru Savin enumeră: informatizarea sistemelor de irigații pentru irigarea eficientă și corectă a culturilor, creșterea eficienței în controlul calității prin platforme care oferă informații în timp real, abordarea agriculturii de precizie prin sisteme de monitorizare a culturilor prin satelit/drone/stații meteo, și nu în ultimul rând, echipamentele agricole autonome controlate automat prin GPS care duc la agricultura de precizie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rdf arad
investitii
roca