Urme ale unui al doilea insecticid - după fipronil -, interzis în fermele de păsări, și anume amitrazul, sunt căutate în prezent în ouă, în Franța, deoarece acesta a fost folosit în ”puțin peste zece ferme” de găini ouătoare, a anunțat Ministerul Agriculturii, relatează AFP.
După ce Guvernul olandez a dezvăluit miercuri că un al doilea insecticid ”mortal de toxic” a fost folosit de Chickfriend, prestatarul de servicii incriminat în scandalul cu fipronil, ministerul francez a aflat că această nouă substanță incriminată a fost folosită în Franța, potrivit News.ro.
”În afară de fipronil, am dorit să facem bilanțul asupra ansamblului tratamentelor antiparazitare, în lupta împotriva păduchelui roșu al găinilor, practicate în fermele franceze. Asta cu ocazia intensificării acestor anchete, care trebuie să se încheie la sfârșitul lui august, după ce am primit informații în două departamente cu privire la utilizarea amitrazului în un pic mai mult de zece ferme”, a declarat vineri, într-o conferință de presă la minister directorul general adjunct însăcinat cu Alimentația Loïc Evain.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evain nu a dorit să dezvăluie imediat care sunt departamentele respective.
”O căutare de reziduuri ale acestei substanțe în ouă la ferme vizate este în curs”, a anunțat ministerul, care a cerut Agenției pentru Securitate Sanitară (Anses) ”să evalueze eventualul risc sanitar pe care-l reprezintă prezența unor asemenea reziduuri în ouă”.
Evain a precizat că amitrazul nu a fost folosit în mod direct asupra găinilor, ci ”drept dezinfectant în perioada de curățenie”, după plecarea păsărilor la finalul producției și sosirea altora. El nu era în măsură, imediat, să dea informații despre mărimea acestor ferme.
Consecința acestei descoperiri a condus la organizarea, miercuri, la Paris, a unei ”reuniuni cu ansamblul filierei avicole” și veterinari.
Între timp, la Bruxelles, Comisia Europeană (CE) a convocat un comitet de experți pe tema acestei crize a ouălor contaminate.
Spre deosebire de fipronil, a cărui utilizare este interzisă în producțiile animale, amitrazul este autorizat ca medicament veterinar în tratamentul antiparazitar al rumegătoarelor, porcilor și albinelor.
CITEȘTE ȘI Un sfert dintre germani și-au redus sau au renunțat la consumul de ouă după scandalul contaminării cu insecticidInterzis la păsări
În schimb ”el nu are aurtorizare de punere pe piață în filiera păsărilor, indiferent că este vorba despre tratamentul animalelor ori dezinfectarea imobilelor goale în care sunt crescute, deoarece niciun dosar de cerere nu a fost depus la Comisia Europeană”, precizează ministerul.
Această moleculă ”este interzisă pentru că nu este autorizată, ea nu este interzisă pentru că este periculoasă”, a insistat Evain.
ONG-ul Foodwatch a denunțat, într-un comunicat, ”informații cu pipeta”, afirmând că Belgia a alertat Franța cu privire la al doilea produs încă din iulie.
Ministerul a anunțat miercuri că nu a fost alertat de instanțele europene.
CITEȘTE ȘI Austria a descoperit unele produse din ouă contaminate cu insecticidÎn ceea ce privește utilizarea frauduloasă a fipronilului, 32 de produse fac obiectul unor retrageri de pe piață din cauza unei concentrații superioarei limitei autorizate.
Până în prezent, ”peste 520 de autocontroale au fost efectuate de către întreprinderile franceze, mai ales de către cele 15 cele mai vizate dintre ele de riscul contaminării cu fipronil”, anunță ministerul, care amintește că ”34 de autocontroale s-au dovedit pozitive, antrenând retragerea de la vânzare a bunurilor contaminate”.
”În paralel, controlalele oficiale continuă în centre de condiționare, instalații de procesare și la angrosiști francezi identificați ca destinatari de ouă sau produse din ouă contaminate provenind din Belgia și Olanda”, continuă ministerul.
La cererea Direcției Generale a Alimentației și Direcției Generale a Concurenței, Consumului și Reprimării Fraudelor (DGCCRF), 750 de prelevări de oră sau de produse din ouă vor fi realizate în următoarele săptămâni.
Aceste prelevări vor fi efectuate în puncte de vânzare, dar și în întreprinderi care au primit produse suspecte. Rezultatele vor fi puse la dispoziția publicului.