Reprezentanții Comisiei Europene au avertizat că 15 țări europene au primit ouă contaminate cu Fipronil - un insecticid puternic a cărui utilizare este interzisă pentru animalele destinate consumului - care au ajuns inclusiv în Elveția și Hong Kong, scrie BBC.
Comisarul pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, a anunțat deja că va convoca pe 26 septembrie o întâlnire cu miniștrii din țările afectate de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil, scrie News.ro.
”Trebuie ca experții noștri să identifice unde au putut apărea problemele pentru a fi capabili să ne așezăm și să discutăm despre soluții și despre calea de urmat”, a declarat Andriukaitis.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O adevărată dispută a izbucnit între autoritățile belgiene și olandeze cu privire la ouăle contaminate, întrucât Amsterdam știa din octombrie 2016 despre o posibilă utilizare frauduloasă a putrenicului insecticid Fipronil, care nu poate să fie folosit pentru animalele destinate consumului în UE.
”Blamarea și batjocorirea reciprocă nu ne va aduce nicăieri și vreau să opresc asta. Dar înainte de toate, responsabilitatea noastră comună și prioritatea noastră este de a gestiona situația, de a aduna informații, de a ne concentra pe analiză și pe lecțiile care pot fi învățate pentru a ne îmbunătăți sistemul și pentru a preveni activități infracționale”, a completat comisarul pentru Sănătate al Uniunii Europene.
Belgia și Olanda s-au mobilizat pentru găsirea responsabililor: anchetele demarate în cele două state s-au intensificat joi, ceea ce a dus la arestarea a doi directori dintr-o companie olandeză care ar fi aplicat Fipronil.
În Marea Britanie, autoritatea pentru siguranța alimentelor a anunțat că 700.000 de ouă contaminate au ajuns în țară din fermele olandeze, dar acestea nu reprezintă un risc pentru public. Între timp, mai multe produse procesate, precum sandvișuri și salate cu ouă, au fost eliminate de pe rafturile unor lanțuri de hipermarket-uri precum Sainsbury, Morrisons, Waintrose și Asda.
În Belgia, Olanda și Germania, supermarket-urile au retras de la vânzare milioane de ouă, iar aproximativ 250.000 de ouă contaminate au fost vândute în ultimele patru luni în Franța.
Printre țările europene afectate de scandalul ouălor contaminate se numără și Danemarca, România și Luxembourg.