UE promite reguli mai stricte pentru pesticide și bunăstarea animalelor în comerțul agroalimentar

Agribusiness   
UE promite reguli mai stricte pentru pesticide și bunăstarea animalelor în comerțul agroalimentar

Uniunea Europeană pregătește un plan ambițios pentru întărirea standardelor de producție în comerțul agroalimentar, vizând în special utilizarea pesticidelor și bunăstarea animalelor. Conform unui document preliminar al Comisiei Europene, ce urmează să fie prezentat pe 19 februarie, Bruxelles-ul dorește să impună reguli mai stricte țărilor terțe pentru a asigura reciprocitatea în standardele de producție, conform Euractiv.

Comisia Europeană își propune să împiedice reintroducerea în UE, prin importuri, a celor mai periculoase pesticide deja interzise pe teritoriul comunitar. De asemenea, se urmărește stoparea producerii acestor substanțe în UE pentru export în afara blocului comunitar.

Urmărește-ne și pe Google News
Companie controlată anterior de un miliardar polonez bate ANAF la tribunal pentru TVA CITEȘTE ȘI Companie controlată anterior de un miliardar polonez bate ANAF la tribunal pentru TVA

„Comisia va urmări, în conformitate cu regulile internaționale, o aliniere mai strictă a standardelor de producție aplicate produselor importate, în special în ceea ce privește pesticidele și bunăstarea animalelor”, se precizează în document.

Această inițiativă reflectă poziția fermă adoptată recent de comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, și de comisarul pentru sănătate și bunăstarea animalelor, Olivér Várhelyi. De altfel, miniștrii agriculturii din statele membre au solicitat luna trecută măsuri mai stricte împotriva importurilor ce conțin reziduuri ale pesticidelor interzise, scrie G4Media.ro.

Pentru a asigura respectarea acestor reguli, documentul propune crearea unei „forțe operative dedicate” care să consolideze controalele asupra importurilor, cu verificări suplimentare, o măsură susținută de mult timp de Parlamentul European.

Bunăstarea animalelor și etichetarea originii

În privința bunăstării animalelor, Comisia vizează o revizuire a legislației, menită să asigure că produsele importate respectă aceleași standarde ca cele impuse crescătorilor din UE. „Revizuirea țintită a legislației privind bunăstarea animalelor va fi o oportunitate de a aplica acest principiu într-un mod conform cu regulile OMC”, se precizează în document.

Totodată, se analizează extinderea obligației de etichetare a originii pentru mai multe produse agricole și piscicole, ceea ce ar putea oferi consumatorilor mai multă transparență asupra provenienței alimentelor.

Apple își va lansa suita AI în China în luna mai CITEȘTE ȘI Apple își va lansa suita AI în China în luna mai

Alternativa la pesticidele chimice și sustenabilitatea agriculturii

Pentru a oferi fermierilor alternative viabile la pesticidele chimice, Comisia Europeană intenționează să prezinte în 2025 o propunere care să accelereze accesul la biopesticide, inclusiv printr-o procedură rapidă de autorizare. Pe de altă parte, interzicerea substanțelor chimice va fi analizată cu mai multă precauție: „Comisia va lua în considerare cu atenție orice interdicție suplimentară a pesticidelor dacă alternativele nu sunt disponibile într-un interval de timp rezonabil și la un cost acceptabil”, cu excepția cazurilor în care sănătatea umană sau ecosistemele agricole sunt în pericol.

Sectorul zootehnic este recunoscut ca „o parte esențială a agriculturii UE” și, deși respectă standarde ridicate, nu primește întotdeauna o recompensă adecvată pe piață. În acest context, Comisia va lansa un „grup de lucru privind sectorul zootehnic” pentru a identifica politici care să reducă impactul climatic al acestui domeniu, evidențiindu-i în același timp rolul în menținerea echilibrului ecologic.

Deși documentul nu pune un accent deosebit pe promovarea proteinelor vegetale în detrimentul celor animale, cum au sugerat unele grupuri de experți, se propune dezvoltarea unui sistem de producție de proteine mai autosuficient și mai sustenabil la nivel european.

VIDEO&FOTO Constructorii turci au adus pe Autostrada A7 peste 600 de muncitori. Unde au ajuns astăzi cu lucrarea CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Constructorii turci au adus pe Autostrada A7 peste 600 de muncitori. Unde au ajuns astăzi cu lucrarea

Protejarea fermierilor și promovarea produselor locale

Pentru a crește puterea de negociere a fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, Comisia își propune să combată practicile prin care agricultorii sunt forțați sistematic să vândă sub costurile de producție. În acest sens, va fi revizuită Directiva privind practicile comerciale neloiale (UTP), după evaluarea acesteia programată pentru noiembrie 2024.

În plus, pentru a susține consumul de produse locale și de sezon, Comisia Europeană vrea să adopte o nouă legislație privind achizițiile publice, care să stimuleze oferta de alimente cu standarde înalte de mediu, cum ar fi produsele ecologice.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
pesticide