Spania, Italia și Polonia sunt principalii producători de fructe și legume din UE

Spania, Italia și Polonia sunt principalii producători de fructe și legume din UE
scris 22 iun 2016

O suprafață de teren de 2,347 milioane de hectare din Uniunea Europeană a fost alocată în 2015 pentru producția de fructe, dintre care 144.900 hectare sau 6,2% în România, la care se adaugă o suprafață de 2,075 milioane de hectare alocată pentru producția de legume, dintre care 151.600 de hectare sau 7,3% din total în România, arată un raport publicat miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Cu o suprafață de 636.000 de hectare (sau 27,1% din totalul UE) alocată producției de fructe, Spania se situează pe primul loc în rândul statelor membre, în timp ce Italia este lider la capitolul legume (cu o suprafață cultivată de 420.000 de hectare sau 20,2% din totalul UE).

Urmărește-ne și pe Google News

Merele ocupă prima poziție în rândul fructelor, cu o producție de 12,7 milioane tone recoltată în 2015 (aproape 25 de kilograme pe cap de locuitor din UE), iar tomatele cu 17,7 milioane tone (sau 35 de kilograme pe cap de locuitor din UE) ocupă prima poziție în rândul legumelor.

În rândul statelor membre, Polonia a fost responsabilă în 2015 pentru 25% din producția de mere recoltată în UE, urmată de Italia (19,2%) și Franța (15,5%). La piersici, Spania (34,4% din totalul UE), Italia (32,9%) și Grecia (23,2%) au fost responsabile pentru 90% din întreaga producție recoltată a UE. Spania a fost de asemenea în 2015 principalul producător de căpșuni din UE (29% din producția totală), urmată de Polonia (15,6%), Germania (12,5%) și Italia (10,4%). Pentru cireșe, Polonia fost principalul producător din UE (25,8%), urmată de Italia (12,6%), Spania (10,7%) și Grecia (10%).

Carrefour va renunța la trei supermarketuri din Brăila, pentru a finaliza preluarea rețelei Billa CITEȘTE ȘI Carrefour va renunța la trei supermarketuri din Brăila, pentru a finaliza preluarea rețelei Billa

În ceea ce privește tomatele, Italia (36,3% din producția totală a UE) și Spania (27,4%) au furnizat în 2015 două treimi din tomatele produse în UE, urmate de Portugalia (8%), Grecia (6,2%), Olanda (5%), Franța și Polonia (ambele cu 4,5%). De asemenea, trei state membre au fost responsabile pentru două treimi din castraveții recoltați în UE în 2015: Spania (29,1%), Polonia (17,7%) și Olanda (17,1%). Producția de morcovi în UE a fost mai dispersată în rândul statelor membre, principalii producători în 2015 fiind Marea Britanie (14,2%), Polonia (13,1%), Olanda (10,9%), Franța(10,8%), Italia (10,3%) și Germania (10,2%). Pentru dovlecei, aceștia au fost recoltați în principal din două state membre: Spania (37,6%) și Italia (37,1%).

În cazul României, deși suprafața de teren cultivată cu fructe și legume este mai mare decât în alte state membre, de exemplu Germania, cantitatea recoltată în România este mai mică. În 2015, în România a fost cultivată cu fructe o suprafață de 144.900 hectare de teren sau 6,2% din totalul UE, dar cantitatea de mere recoltată a reprezentat 3,6% din totalul UE, în timp ce la piersici România a fost responsabilă pentru 0,7% din producția UE, 1,6% în cazul căpșunilor. Singura categorie de fructe la care România are rezultate mai bune sunt cireșele, țara noastră fiind responsabilă pentru 7,7% din producția UE, fiind devansată doar de Polonia, Italia, Spania, Grecia și Ungaria.

Situația este similară la legume, unde în România a fost cultivată o suprafață de 151.600 de hectare, sau 7,3% din suprafața totală de teren din UE. Cu toate acestea, România a fost responsabilă în 2015 pentru doar 2,6% din producția totală de tomate, 5,4% din producția de castraveți, 2,3% din producția de morcovi și doar 0,1% din producția de dovlecei. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
legume
fructe