Salinate de Turda, al treisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

Salinate de Turda, al treisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

Sursa foto: Facebook CIA Aboliv

scris 3 nov 2023

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului "Salinate de Turda" în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european.

"În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), "Salinate de Turda - IGP"", a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Urmărește-ne și pe Google News
Salamul de Sibiu ajunge pe piața din SUA CITEȘTE ȘI Salamul de Sibiu ajunge pe piața din SUA

Astfel, "Salinate de Turda - IGP" se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată) și Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată).

În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecției Indicației Geografice Protejate - Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Specialitate Tradițională Garantată - Sardeluță marinată.

Denumirea produsului "Salinate de Turda - IGP" a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare.

Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Prețurile la sucul de portocale au explodat. Boala \ CITEȘTE ȘI Prețurile la sucul de portocale au explodat. Boala "dragonului galben"

"Salinate de Turda -IGP" este preparat de carne, fiind un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă "mărătoare" sau "murătoare"), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept și pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

"Salinate de Turda - IGP " se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate.

"Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului "Salinate de Turda -IGP" se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj. Procesul de producție a produsului "Salinate de Turda -IGP" cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranșare, dezosare și alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală ("mărătoare") din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esență tare (rumeguș de fag), uscare timp de 20-28 de zile", precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis AGERPRES.

La fabricarea produsului "Salinate de Turda" sunt utilizate următoarele ingrediente: carcasă de porc proaspătă/refrigerată sau congelată care provine de la animale sănătoase, sacrificate în condițiile prevăzute de lege, tranșată și dezosată în cele 4 părți anatomice; "Mărătoarea" (sau "Murătoarea") este o soluție salină (saramură), omogenă, existentă, în mod natural în județul Cluj;mix de condimente (sare, muștar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorțișoară), zaharuri, culturi lactice (starter).

Potrivit sursei citate, legătura produselor din carne "Salinate de Turda-IGP" cu regiunea de producție rezultă din îndelungata tradiție a locuitorilor din zonă, folosind metoda de conservare prin saramurarea și afumarea cărnii, în perioadele de iarnă, după tăierea porcului, fapt cunoscut din vremuri străvechi. Procesul de sărare umedă prin utilizarea "mărătorii" pentru conservarea cărnii se realizează cu saramura recoltată din fântânile cu apa sărată din zona (Micești, Valea Florilor, Valea Sărată Turda).

Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei cripto FTX, a fost găsit vinovat. El riscă până la 110 ani de închisoare CITEȘTE ȘI Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei cripto FTX, a fost găsit vinovat. El riscă până la 110 ani de închisoare

Din punct de vedere al caracteristicilor organoleptice, ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin metodele naturale de saramurare, condimentare și maturare în condiții controlate (umiditate, temperatură) se păstrează frăgezimea și suculența cărnii, precizează MADR.

Calitatea și caracteristicile produsului "Salinate de Turda" sunt rezultatul factorilor naturali și/sau umani din zonă, pentru care există înscrisuri și referințe bibliografice.

"Spre deosebire de alte produse similare, produsul "Salinate de Turda - iGP" are următoarele caracteristici specifice: aspect exterior caracteristic părții anatomice care a constituit materia primă, culoare roșu închis la exterior, aspect uniform și culoare predominant roșu-închis, în cazul pulpei și mai neuniform și de culoare predominant roșu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roșiatică cu un ușor aspect marmorat (bucăți mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roșu închis, uniformă fără grăsime în compoziție; suprafață nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine; în secțiunea transversală: culoare cu nuanțe de la roșu-închis la roșu-deschis, cu consistență fermă, ușor elastică, care la tăiere își păstrează integritatea; gust și miros - sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esență tare", se menționează în comunicat.

Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant Asociația pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APST), din județul Cluj (procesator: CIA Aboliv SRL din comuna Mihai Viteazu).

MADR precizează că grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012, conform căruia acesta trebuie să contribuie la garantarea calității, reputației și autenticității produsului "Salinate de Turda - IGP" pe piață, prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii și informarea autorităților competente, în vederea asigurării protecției juridice. Totodată, grupul aplicant trebuie să desfășoare activități de informare și promovare a produsului către consumatori.

"Salinate de Turda -IGP" este un produs din Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.) din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.668/2014 al Comisiei Europene.

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: respectiv Telemea de Vaideeni (județ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virșli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

viewscnt
Afla mai multe despre
salinate de turda
produs românesc