Exportatorii ucraineni de produse agricole au lăsat aproximativ trei miliarde de dolari din veniturile lor peste hotare, de când Rusia a invadat țara, ceea ce se adaugă presiunilor asupra rezervelor valutare, conform estimărilor Băncii Centrale, consultate de Bloomberg.
"Este 70% - 75% din ceea ce traderii din diverse industrii au păstrat în afara Ucrainei de la începutul războiului", a declarat un oficial guvernamental, citând calculele Băncii Centrale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este și unul dintre motivele pentru care Guvernul a înăsprit controlul asupra livrărilor de cereale și semințe oleaginoase. Guvernul va cere exportatorilor de astfel de mărfuri fie să obțină licențe, fie să furnizeze documentele privind TVA de dinainte de invazie. De asemenea, ei vor trebui să dovedească că repatriază valuta, scrie Agerpres.
Noile reglementări ar urma să intre în vigoare în 10 zile și să fie valabile în 2024.
Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători și exportatori mondiali de produse alimentare, iar sectorul său agricol a fost, tradițional, unul profitabil. Guvernul vrea să elimine firmele fantomă, să repatrieze mai multe venituri în valută și să colecteze mai bine impozitele, în condițiile în care aliații Ucrainei analizează eforturile anti-corupție.
Guvernatorul Băncii Centrale, Andriy Pyshnyi, a declarat luna trecută pentru Forbes Ucraina că exportatorii nu au repatriat câștiguri în valută de opt miliarde de dolari. El nu a specificat perioada de timp, dar a spus că deși unele remitențe au fost întârziate, alți "antreprenori fără scrupule" nu și-au repatriat deloc câștigurile, ceea ce devine "o problemă extrem de importantă pentru stat, mai ales în condiții de război". Conform surselor Bloomberg, estimarea acoperă ultimii 10 ani.
Exportatorii ucraineni sunt obligați să repatrieze veniturile într-o perioadă de 180 de zile, o cerință care ajută Banca Centrală a Ucrainei să-și majoreze rezervele valutare pentru a sprijini moneda națională în timpul războiului.