România și-a redus în ultimul an exporturile de grâu, majorându-le pe cele de orz și porumb. Declinul de pe piețele africane și asiatice, compensat de cererea înregistrată în UE

România și-a redus în ultimul an exporturile de grâu, majorându-le pe cele de orz și porumb. Declinul de pe piețele africane și asiatice, compensat de cererea înregistrată în UE
scris 23 aug 2018

România și-a micșorat în ultimul an agricol (iulie 2017-iunie 2018) exporturile de grâu cu 15% comparativ cu nivelul record atins în anul precedent, compensate printr-o majorare cu peste 30% a celor de orz și porumb, reiese dintr-o analiză efectuată de compania ucraineană de consultanță de specialitate UkrAgroConsult.

În anul agricol 2016/2017, România a profitat de producția redusă de grâu din Franța, pentru a ajunge pe locul a doilea în topul exportatorilor din Europa, după Germania.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Bursei Române de Mărfuri (BRM), la începutul lunii martie (ultima disponibilă), prețul Free on Board al Mărfii (FOB - prețul la ieșirea din țara exportatoare, format din valoarea mărfii, cheltuielile de transport intern și costurile și taxele încărcării pe navă) în Portul Constanța pentru o tonă de grâu era de 734 lei, iar pentru o tonă de porumb de 673 lei.

Potrivit analizei efectuate de compania ucraineană, exporturile de grâu românesc au scăzut dramatic pe piețele vietnameze și marocane ca urmare a puternicei concurențe a exportatorilor ruși și francezi. Aceasta a fost compensată parțial de o majorare a cererii din statelor UE (în special Spania și Italia), dar și a celei provenite din statele africane.

UkrAgroConsult se așteaptă ca în anul agricol 2018/19 exportul de grâu din România să scadă ca urmare a producției mai scăzute. Cu toate acestea, reducerea producției agricole din Germania și din alte state importatoare nete de grâu din UE, precum și o concurență mai slabă din partea Rusiei, sunt încurajatoare pentru exportatorii români de grâu.

În ceea ce privește exporturile de orz, acestea s-au majorat în ultimul an agricol cu 33% comparativ cu anul agricol precedent, în principal cererii mai mari venite din partea Arabiei Saudite. De regulă, Arabia Saudită este destinația finală a peste 50% din exporturile de orz românesc. Consultanții ucraineni estimează că anul viitor potențialul de export al orzului românesc este redus ca urmare a scăderii suprafeței de însămânțare și a ploilor excesive din timpul campaniei de recoltare.

Și exporturile de porumb ale României s-au majorat cu 31% în perioada septembrie 2017-iunie 2018. Chiar dacă cererea venită din partea Egiptului s-a redus, ea a fost compensată de o cerere solidă din partea statelor membre UE. Având în vedere perspectivele de îmbunătățire a culturilor de porumb din Ucraina și SUA, piețele din vecinătatea UE vor rămâne vitale pentru comercianții de porumb din România în noul sezon. UkrAgroConsult estimează că exportul de porumb din România va avea și anul viitor o evoluție favorabilă, ceea ce va conduce la creșterea suprafeței de însămânțare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cerere
grâu
orz
porumb
cerereale
export