Situație paradoxală: deși pesta porcină ieftinește carnea de porc la poarta fermei, românii o cumpără mai scumpă din magazine

Situație paradoxală: deși pesta porcină ieftinește carnea de porc la poarta fermei, românii o cumpără mai scumpă din magazine
scris 21 aug 2018

Epidemia de pestă porcină care a cuprins în ultimele luni România îi lasă pe fermierii autohtoni la mâna abatoarelor, care le impun să scadă prețurile, amenințând că în caz contrar apelează la importuri. În aceste condiții, carnea de porc la poarta fermei s-a ieftinit, în medie, cu 17% doar în ultima lună, dar scăderea nu se regăsește și la rafturile magazinelor, pentru că nici procesatorii și nici retailerii nu sunt dispuși să renunțe la prețuri, ba dimpotrivă, oferta mai mică de pe piață va conduce la importuri mai mari și, implicit, la scumpiri, explică pentru Profit.ro președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoși.

El arată că numărul de focare de pestă porcină crește vertiginos de la o săptămână la alta și că, potrivit autorităților, s-ar fi depășit deja 712 focare, număr dublu față de acum o lună.

Urmărește-ne și pe Google News

Această situație, adaugă reprezentantul asociației, influențează prețul cărnii de porc în piață, având un efect negativ asupra acestuia, mai ales pentru cei care au ferme în zonele aflate sub supraveghere și în județele care sunt considerate contaminate. "Ei se află absolut la discreția abatoarelor, care le spun: <<eu atâta îți dau, dacă vrei, bine, dacă nu, du-te unde vrei". Numai că n-ai cum să te duci unde vrei, pentru că nu te lasă în aceste condiții să transporți carne de porc dintr-un județ în altul. Ești captiv acolo", explică Ladoși.

EXCLUSIV Operațiune pregătită: Altex intenționează să dezvolte o platformă prin care să vândă produsele altor comercianți. La acest moment, rivalii eMAG și Flanco sunt singurii care operează un marketplace CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Operațiune pregătită: Altex intenționează să dezvolte o platformă prin care să vândă produsele altor comercianți. La acest moment, rivalii eMAG și Flanco sunt singurii care operează un marketplace

Din datele asociației, doar în ultima lună prețul cărnii de porc a coborât de la 5,6 lei pe kilogram în viu la 4,6-4,8 lei, ceea ce înseamnă o scădere de 17%. Potrivit lui Ladoși, asta nu înseamnă că aceste scăderi de prețuri se regăsesc și pe rafturile magazinelor alimentare. "Nici procesatorii și nici lanțurile de retail nu ieftinesc carnea de porc. Este o oportunitate cinică pe care o exploatează", explică acesta.

Mai mult decât atât, deși mai ieftină la porta fermei, carnea de porc începe să se scumpească pe rafturile magazinelor. România importă în mod curent pentru procesare 60% din necesarul de carne de porc, iar ponderea a crescut în ultima perioadă.

"Importurile vin la prețuri europene, iar ceea ce se preconizează este că, dacă va crește cererea de carne de porc din partea marilor procesatori români, pentru că unii dintre ei nu mai vor să cumpere carne din România, atunci evident că și traderii din Vest vor mări prețurile. Cei care pierd sunt fermierii, că vând mai ieftin, iar populația va cumpăra mai scump. Niciodată retailul n-o să absoarbă o scădere de prețuri. Pentru colegii care sunt în zonele afectate într-un fel sau altul, suferința lor e că sunt captivi în zonă", arată Ladoși.

La începutul lunii, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunța că există 547 de focare în 98 de localități, în creștere față de ultimul bilanț.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne porc
pesta
romania
preturi