România - Lipsa apei de irigat creează situații tensionate

România - Lipsa apei de irigat creează situații tensionate
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2024

Lipsa apei de irigat creează situații tensionate în toată țara, avertizează reprezentații Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), solicitând, totodată, autorităților să completeze legislația referitoare la obiectivele de irigații nefinalizate și pentru care nu se pot încheia protocoale de preluare-predare cu Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) din zonele respective.

"Revenim la una dintre temele pe care organizația noastră le-a adus în mod repetat în atenția publicului și a autorităților și care, în perioada climatică pe care o traversăm (cu temperaturi care au depășit constant 40 de grade Celsius, după o lipsă totală a precipitațiilor de peste 60 de zile în multe regiuni) devine critică pentru fermieri și pentru întreaga populație, ducând la pierderi semnificative și ireversibile de recoltă. Ne referim la reabilitarea sistemelor de irigații, cum este cazul stațiilor de repompare, și menționăm solicitările noastre legate de investiții în infrastructura specifică, mai ales în acele județe unde, nici în 2024, în condițiile în care vorbim de secetă pedologică extremă de 5 ani încoace, fermierii nu au posibilitatea de a uda, deși au canale în proximitatea fermei lor, fiindcă acestea nu sunt funcționale", se arată într-un comunicat al Forumului APPR, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Culturile de porumb și floarea soarelui din Buzău, afectate în proporție de 100%. Agricultorii spun că \'\'s-au topit\'\' CITEȘTE ȘI Culturile de porumb și floarea soarelui din Buzău, afectate în proporție de 100%. Agricultorii spun că ''s-au topit''
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Organizația semnalează, ca exemplu, situația de la stația de pompare Spiru Haret, aparținând ANIF Brăila (furnizorul de apă pentru toată Terasa Ialomița-Călmățui), unde sunt probleme cu creșterea capacității de pompare, ceea ce duce la scăderea nivelelor în rețeaua de canale, implicit la sistarea parțială a irigării pe suprafețe extinse în județele Ialomița și Brăila.

"Probleme în aprovizionarea cu apă au fost semnalate și de membri ai Forumului APPR din alte județe, cu precădere în zonele cu deficit hidric acut, precum Vrancea, Buzău, Prahova. Acest lucru creează tensiuni majore, care pot degenera incontrolabil (...)", subliniază organizația în comunicat.

Un fermier a convins români plecați din țară să revină acasă pentru salarii de 15.000 de lei CITEȘTE ȘI Un fermier a convins români plecați din țară să revină acasă pentru salarii de 15.000 de lei

În acest context, Forumul APPR solicită adoptarea unui act normativ care să reglementeze problema obiectivelor de irigații nefinalizate sau nerecepționate.

"Menționăm din nou solicitările noastre (pentru care am depus multiple adrese la diverse autorități) pentru completarea și amendarea legislației care să rezolve problema obiectivelor de irigații nefinalizate și/sau nerecepționate care nu sunt în patrimoniul ANIF și pentru care nu se pot încheia protocoale de preluare-predare cu OUAI-urile din zona respectivă, deși ar putea fi reabilitate de acestea. Problema s-ar rezolva relativ rapid, prin adoptarea unui act normativ. Deficiențele majore în aprovizionarea cu apă chiar în zone amenajate pentru irigat impun, considerăm noi, o acțiune energică și imediată din partea autorităților, la care facem un apel disperat!", a mai transmis Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa
irigatii
fermieri