Producătorii francezi de alimente reduc producția și schimbă rețetele din cauza dublării prețurilor ouălor

Producătorii francezi de alimente reduc producția și schimbă rețetele din cauza dublării prețurilor ouălor
scris 10 oct 2022

Majorarea de peste două ori a prețurilor ouălor în Franța, din cauza creșterii prețurilor furajelor și energiei și a ofertei insuficiente, după cea mai gravă criză de gripă aviară din istorie, i-a determinat pe unii producători de alimente fie să reducă producția fie să schimbe rețetele, transmite Reuters.

Ce se va întâmpla pe piața de retail din România, cum pot fi atrași mai mulți clienți profitând de ridicarea restricțiilor, cum poți îmbina eficient canalul de vânzare online cu magazinul fizic va fi explicat la PROFIT E-Commerce.

Videoconferința, programată pentru 13 octombrie, este organizată cu sprijinul Alpha Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite s-au confruntat în acest an cu una dintre cele mai grave crize de gripă aviară din toate timpurile, zeci de milioane de păsări fiind sacrificate în fiecare regiune, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețurile mondiale la alimente și-au continuat scăderea CITEȘTE ȘI Prețurile mondiale la alimente și-au continuat scăderea

La rândul său, producția mondială de ouă, care a atins 1.500 de miliarde în 2021, este așteptată să scadă în acest an pentru prima dată în istorie, după un declin de 4,6% în Statele Unite, de 3% în UE și o scădere de 8% în Franța, cel mai mare producător de ouă din bloc, a declarat grupul industrial francez CNPO.

"Suntem într-o situație care nu s-a mai văzut până acum. În crizele anterioare obișnuiam să apelam la importuri, în special din Statele Unite, dar în acest an situația este proastă peste tot", a spus vicepreședintele CNPO, Loic Coulombel.

Scăderea vine într-un moment al cererii puternice a consumatorilor pentru ouă, văzute ca o sursă ieftină de proteine ​​într-o perioadă de inflație mare.

”În imposibilitatea de a scăpa de creșterea prețurilor, unele companii au început deja să schimbe rețetele sau au oprit liniile de producție”, a spus Coulombel.

”Ai nevoie de multe ouă pentru a face prăjituri sau paste cu ouă”.

O schimbare a rețetei ar putea fi schimbarea tipurilor de ouă, reducerea volumului folosit sau, mai rar, schimbarea acestora cu alternative precum proteinele din mazăre sau lapte.

Prețurile ouălor din supermarketurile franceze au crescut cu aproximativ 15%-20% de la începutul anului, în urma unei legi care indexează prețurile alimentelor din supermarketuri în funcție de costurile pentru hrana animalelor consemnate de producători.

Dar prețurile ouălor din industrie pe piața spot franceză, care sunt, de asemenea, legate de cerere și ofertă, s-au tranzacționat săptămâna trecută la 2,2 euro kilogramul, mai mult decât dublul prețului de la începutul anului și cu aproximativ 65% peste prețul lor mediu în această perioadă a anului, a spus Coulombel.

Era probabil ca prețurile să depășească un record de 2,3 euro/kg înainte de sfârșitul anului 2022, din cauza cererii în creștere la sfârșitul anului, dar vor rămâne în continuare cu mult sub prețurile spot din SUA pentru ouăle standard, aflat acum la 4,24 euro/kg, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
oua
alimente