Patronatul acuză: Producătorii români de ouă au ajuns în pragul falimentului din cauza concurenței din Polonia

Patronatul acuză: Producătorii români de ouă au ajuns în pragul falimentului din cauza concurenței din Polonia
scris 5 oct 2016

Fermierii din România protestează față de concurența cu ouă din Polonia, pe care o consideră neloială, și solicită autorităților abilitate din România să notifice Polonia și Comisia Europeană, întrucât acest fenomen duce la falimentul fermelor din România. Deși România produce ouă peste necesarul de consum intern, patronatul din domeniu susține că pe piață sunt comercializate ouă cu prospețime îndoielnică, aduse din import, în schimbul ouălor proaspete din producție internă.

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România îi atenționează astfel pe cei care cumpără ouă să acorde o mare importanță codului alfa numeric și ddm-ului (data durabilității minime) înscrise pe produs. În acest sens, în cazul în care cerneala de pe coaja oului are două culori sau nuanțe, există riscul ca datele inscripționate să nu fie conforme cu realitatea. Aceeași analiză arată discrepanțe majore de preț pentru produsele de import, care nu doar că se reflectă în calitatea produsului, dar are și un impact negativ asupra producătorilor români care practică un preț corect.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unei analize a Adunării Generale a Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, prețul mediu al ouălor la poarta fermei, în perioada ianuarie - iunie 2016, a fost 85,50 euro/100 (0,24 lei/ou). Prețul mediu al ouălor la poarta fermei, în perioada ianuarie – iunie 2016, în statele UE, a fost 113,66 euro/100 (0,32 lei/ou).

Patronat: Un focar de pestă porcină africană în România va genera cea mai mare criză din ultimii 25 de ani, cu pagube de sute milioane euro CITEȘTE ȘI Patronat: Un focar de pestă porcină africană în România va genera cea mai mare criză din ultimii 25 de ani, cu pagube de sute milioane euro

Principalul exportator de ouă către România este Polonia (82% din total importuri), iar prețul oului la poarta fermei în Polonia, în perioada ianuarie - iunie 2016, a fost de 124,14 Euro/100 kg (0,35 lei/ou). Prețul mediu de import ouă din Polonia, conform INS, în perioada ianuarie - iunie 2016, a fost de 99,68 euro/100 kg (0,28 lei/ou). Ofertele de ouă din Polonia din perioada primăvară - vară au ajuns chiar la 56 euro/100kg (0,15 lei/ou).

"Deși prețul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE, mult sub media UE, iar prețul mediu la poarta fermei în Polonia este cel mai mare din UE, mult peste media UE, totuși prețul mediu al ouălor care se comercializează din Polonia pe piața României este de 80% din prețul mediu intern din Polonia. Unele oferte ajung chiar la 50% din prețul mediu intern la poarta fermei în Polonia", arată patronatul.

Totodată, Adunarea Generală a UCPR informează consumatorii că, în conformitate cu legislația UE privind trasabilitatea ouălor, toți fermierii din UE au obligația să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, un cod alfa numeric. Acest cod este format din prima cifră care reprezintă sistemul de creștere, următoarele două litere reprezentând țara de origine (RO în cazul României), următoarele două litere reprezentând județul, ultimele trei cifre fiind codul fermei.

În plus față de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, odată cu marcarea acestui cod, și ddm (data durabilității minime), astfel  căRomânia este singura țară din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului.

viewscnt
Afla mai multe despre
oua
concurenta
polonia