Domeniile de activitate cu un potențial încă neexplorat, în special agricultura și sectorul auto, vor reprezenta motoarele creșterii economice în următorii cinci ani pentru economia României, iar cea mai mare vulnerabilitate o reprezintă dependența prea mare de zona euro în comerțul exterior, a declarat marți președintele Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu.
CNP, instituție aflată în subordinea Ministerului Finanțelor și pe care guvernul își bazează proiecțiile bugetare și economice, a revizuit în urcare, de la 4,2% până la 4,8%, estimarea oficială de creștere economică pentru acest an, după evoluția mult peste estimări din prima jumătate a acestui an, scrie News.ro.
”În următorii cinci ani, motoarele creșterii vor fi activitățile tradiționale cu potențial încă neexplorat, în special agricultura și auto. Sperăm să crească și domeniul cercetării și inovării la nivelul unde este acum domeniul IT”, a spus Ghizdeanu, în cadrul unei conferințe organizate de Forbes România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele CNP a atras atenția că există și multe vulnerabilități, având în vedere faptul că economia României este una emergentă.
”Cea mai dificil de eliminat vulnerabilitate este faptul că există un export prea concentrat pe zona euro. Orice se întâmplă în această zonă ne afectează foarte mult. Avem prea puțin export extra-UE”, a afirmat Ghizdeanu.
Ghizdeanu consideră că actuala creștere economică a României este una "destul de sustenabilă", argumentând că dinamica investitiilor este mai mare decât a consumului. În plus, în iulie și iulie, deficitul comercial s-a redus.
Pentru anii următori, CNP estimează o încetinire a creșterii economice la 4,3% în 2017, apoi o accelerare la 4,5% în 2018 și la 4,7% în 2019.
În 2019, România va depăși pragul de 200 miliarde de euro ca valoare a PIB, ajungând la 919,6 miliarde lei (208,1 miliarde euro), ceea ce corespunde unui nivel de 10.734 euro/locuitor, anticipează CNP.