Primele cireșe din acest sezon au fost scoase la vânzare în Piața Centrală din Buzău la prețul de 60 de lei kilogramul, sunt aduse din Grecia și sunt cele mai scumpe fructe de pe tarabe.
Oamenii preferă să cumpere carne sau capșuni cu banii pe care i-ar da pe un kilogram de cireșe, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Față de de aceeași perioadă a anului trecut, când un kilogram de cireșe costa în jur de 100 de lei, prețurile sunt ceva mai mici.
Chiar și așa, cererea este destul de redusă, iar pentru a putea să își vândă marfa, comercianții s-au gândit la oferte alternative.
„Sunt aduse din Grecia, prețul este de 60 de lei kilogramul, dar vindem și la caserole cu prețul de 10 sau 15 lei. Nu prea avem vânzare.
Sunt primele apărute pe piață iar prețurile pentru oameni sunt ridicate”, a explicat Daniela, comerciant în Piața Centrală din municipiul Buzău.
Oamenii preferă să cumpere carne
Clienții spun că preferă să cumpere două kilograme de carne sau căpșuni mult mai ieftine și așteaptă ca luna iunie să vină cu o ofertă mai bogată pe piață și cu prețuri pentru toate buzunarele.
„Am 40 de ani de muncă și 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, a spus un pensionar, în timp ce o altă persoană aflată la cumpărături a afirmat că prețurile cireșelor sunt „normale la timpul acesta”.
„Nu prea s-au făcut, deocamdată mai așteptăm, poate mai scad prețurile”, a precizat clientul.
CITEȘTE ȘI FOTO Atac cibernetic la Ministerul Educației. Mesajul apărut pe site. „Sistemul de învățământ românesc este unul foarte prost, care nu te învață absolut nimic util, ci doar te îndoctrinează cu informații inutile. Pe cine putem da vina?" Producția de cireșe ar putea fi mai mică în 2023
Specialiștii din domeniul pomiculturii spun că în acest an producția de cireșe ar putea fi ceva mai mică față de anul precedent, din pricina frigului care a afectat la începutul primăverii pomii fructiferi.
- „Cireșele care au apărut acum pe piață sunt din spații protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai târziu, pentru că am avut parte de o primăvară destul de rece.
- Am fost afectați de acel îngheț de la sfârșit de martie, început de aprilie. Coacerea ar putea să fie decalată cu cel puțin o săptămână.
- La stațiune avem cireși cultivați pe 10 hectare de teren. Urmează să stabilim exact în ce procent ar putea fi afectată producția din acest an”, a declarat Andrei Tabacu, inginer în cadrul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Istrița - Buzău.