Noi obligații pentru producătorii și comercianții de lactate. Produsele cu adaosuri nu vor mai fi numite "lapte” sau ”lactate"

Noi obligații pentru producătorii și comercianții de lactate. Produsele cu adaosuri nu vor mai fi numite "lapte” sau ”lactate"
scris 29 ian 2019

Procesatorii de lapte crud și producătorii laptelui de consum și ai produselor lactate, destinate comercializării, vor trebui să-și înscrie produsele într-un Registru al Laptelui, iar produsele realizate pe bază de lapte, dar cu adaosuri nu vor mai putea fi denumite "lactate", urmând a fi procesate și comercializate separat de lapte și produsele lactate.

Regulile au fost introduse într-un proiect de lege pe care Guvernul intenționează să îl aprobe în perioada următoare. 

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Noi obligații de înregistrare

Potrivit proiectului, operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării în România, inclusiv importatorii si operatorii economici ce efectuează activități de comerț intracomunitar, vor putea comercializa produse sub denumirea de lapte și produse lactate numai în baza înregistrării produsului în Registrul Laptelui, întocmit de direcția tehnică de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii.

Prevederile nu vor fi aplicate însă persoanelor fizice ce obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu.

Înscrierea în Registrul Laptelui va fi cu cel putin 30 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate.

Prin excepție, înainte de data intrării în vigoare a noii legi, firmele vor putea înscrie produsele în Registrul Laptelui în termen de 60 zile lucrătoare. Laptele de consum, produsele lactate si ambalajele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a noii legi vor putea fi comercializate cu elementele de identificare marcate iniţial, până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale.

În urma înregistrării, producătorul este obligat să inscripționeze numărul de înregistrare din Registrul Laptelui pe eticheta produsului. Numărul de înregistrare va fi înscris în centrul unui dreptunghi, alb-roșu, precedat de sintagma Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Guvernul revine la ideea de a acorda facilități fiscale pentru proprietarii care își cultivă terenurile agricole, dar și de a-i taxa suplimentar pe cei cu terenuri nelucrate. Taxarea suplimentară - obligatorie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Guvernul revine la ideea de a acorda facilități fiscale pentru proprietarii care își cultivă terenurile agricole, dar și de a-i taxa suplimentar pe cei cu terenuri nelucrate. Taxarea suplimentară - obligatorie

Interdicții de denumire și comercializare ca lactate pentru produse cu adaosuri

Fabricarea și ambalarea produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale vor fi realizate în partidă separată față de lapte și produse lactate, conform noilor reglementări pregătite.

Folosirea denumirii de lapte sau produs lactat va fi interzisă pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie și pizzerie, fast-food, cofetărie, produse culinare din alimentatia publica, care nu au în compoziția lor ingrediente ce se încadrează în definițiile laptelui și a produselor lactate. În cazul in care produsul finit conține amestecuri de lapte și produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale, se va menționa pe etichetă procentul fiecăruia dintre cele două categorii de produse.

Produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale vor fi comercializate într-un spațiu bine delimitat față de lapte și produse lactate, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Aceleași prevederi se vor aplica și vânzării produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale comercializate vrac, precum și mâncărurilor, produselor de patiserie și pizzerie, fast-food, cofetărie, produselor culinare din alimentația publică.

La punctele de vânzare a produsleor cu ingrediente grăsimi vegetale, consumatorii vor fi atenționați cu privire la existența și denumirea produsului alimentar propus spre vânzare.

Guvernul vrea să investească 100 milioane de euro prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Care vor fi proiectele și de unde ar putea veni banii CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să investească 100 milioane de euro prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Care vor fi proiectele și de unde ar putea veni banii

Nerespectarea acestor noil prevederi va fi sancționată cu cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, precum și cu sancțiunea contravențională suplimentară de confiscare a produselor şi suspendarea autorizaţiei de prelucrare-producţie-comercializare pentru o perioadă cuorinsă între 30 și 45 de zile.

Recidiva în cazul acestor contravenții va conduce la anularea autorizației de prelucrare/producție/comercializare a operatorului economic, precum și interzicerea desfășurării activității pentru care operatorul a fost sancționat contravențional pentru o perioadă de 10 ani.

După aprobarea în Guvern, pentru a intra în vigoare, legea va trebui adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului. Totodată, va fi notificată Comisiei Europene, care va analiza dacă nu încalcă normele comunitare.

Ministerul Agriculturii susține că a integrat observațiile transmise de Asociația Patronală Română din Industria Laptelui, federația Patronatelor din Industria Alimentară și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România. Cu toate acestea, unele organizații au respins noul sistem de înregistrare, au avut obiecții cu privire la noile obligații de etichetare sau au respins noile amenzi propuse.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
produse
lactate
adaos
olbigatii
productie
procesare
comercializare
nume
denumire
proiect
lege