Într-o etapă în care la nivel European sunt autorizate în alimentație mai multe produse având la bază insectele și în care astfel de consum este promovat de influenceri, ministrul Petre Daea susține că nu trebuie să ne schimbăm cutumele alimentare.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a recomandat românilor să nu mănânce făină de greieri, ci să-i lase ”să cânte acolo unde sunt” și să mănânce sarmale, cârnați și ouă de găină. ”Nu mâncați făină de greieri! Ce căutați cu greierii? Lăsați-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnați, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceți un asemenea efort”, a declarat la Antena 3 ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit News.ro.
Conform ministrului, trebuie să fim consecvenți și în același timp stăruitori în a ne păstra tradițiile și consecvenți în a face ce trebuie. Și la preluarea mandatului, Daea a spus că el ca inginer agronom a fost învățat să combată insectele ca dăunători, nu să le mănânce.
CITEȘTE ȘI Agroland deschide un nou magazin, de la care așteaptă venituri anuale de jumătate de milion de leiComisia Europeană a autorizat în februarie comercializarea greierilor de casă - Acheta domesticus - ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primește aprobare de consum și care vine după autorizațiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor și în noiembrie pentru Locusta migratoria.
Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră. În ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentație hrănitoare și sănătoasă, având un conținut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale.