Ministerul Mediului: Interzicerea tăierilor legale de păduri, pe durata stării de urgență, nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie

Ministerul Mediului: Interzicerea tăierilor legale de păduri, pe durata stării de urgență, nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie
scris 7 apr 2020

 

Ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, afirmă că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență, propusă de deputatul independent Marius Bodea, nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie și, mai mult, pe plan social, măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne, iar peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a avut consultări cu specialiștii din cadrul ministerului, precum și cu mai mulți operatori economici, organizații și asociații, pentru a se analiza varianta stopării tăierilor legale din păduri, pe durata stării de urgență, solicitată de o parte din societatea civilă, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Înteleg emoția și temerile oamenilor. Tocmai de aceea, am inclus, în ultima ordonanță militară emisă, prezența gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am emis un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal”, spune Alexe, într-un comunicat.

VIDEO Quibi încearcă să fie un fel de Netflix cu episoade scurte, doar pentru dispozitive mobile CITEȘTE ȘI VIDEO Quibi încearcă să fie un fel de Netflix cu episoade scurte, doar pentru dispozitive mobile

După analizarea aprofundată a situației, s-a constatat că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie, arată comunicatul.

„Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, subliniază ministrul.

Astfel, pe plan social, măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne.

"Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei", se mai arată în comunicat.

Aceste consecințe ar adânci criza cu care se confruntă România acum, potrivit Ministerului Mediului.

"Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB. Stoparea tăierilor legale ar avea consecințe negative și pentru mediu. Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniți din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, așa cum s-a mai întâmplat și în alte țări din Europa, iar consecințele au fost extrem de grave", informează ministerul.

52% dintre pădurile României sunt proprietate privată.

"Ar însemna să se dea o interdicție asupra fructificării proprietății private", se mai arată în comunicat.

Falimentul administratorilor de păduri, adică al celor care asigură acum paza, îngrijirea și regenerarea pădurilor private, ar însemna o deteriorare a pădurilor și imposibilitatea de a mai preveni tăierile ilegale.

„Nu este bine și nici constituțional să luăm această măsură extremă. Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil, atât pentru valorificare, cât și pentru regenerare, pentru a proteja mediul și a combate schimbările climatice. Vom sta permanent în teren pentru că stoparea tăierilor ilegale rămâne cel mai important obiectiv asumat în acest mandat”, a mai spus ministrul Costel Alexe.

Deputatul independent Marius Bodea a anunțat că a depus luni un proiect de lege în Parlament privind interzicerea tăierii pădurilor pe perioada stării de urgență, invocând faptul că "jaful din păduri înflorește în plină pandemie“.

Marius Bodea afirmă, într-un comunicat de presă, că a inițiat acest proiect după ce săptămâna trecută a fost înregistrat "un nivel record de exploatare a pădurilor“.

"Oficial, săptămâna trecută au fost efectuate aproape 80.000 de transporturi. Din Inventarul Forestier Național, se știe că pe lângă fiecare arbore tăiat legal, un altul este tăiat ilegal în același timp. Am depus azi (luni – n.r.) la Parlament un proiect de lege privind interzicerea oricăror tăieri pe perioada stării de urgență. Forțele de ordine nu pot lupta și cu pandemia, și cu mafia lemnului. Jaful din păduri înflorește în plină pandemie“, afirmă deputatul Marius Bodea.

În cadrul expunerii de motive, inițiatorul proiectului amintește că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani și că acestea au atins cote alarmante în ultima perioadă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul mediului
padure
taieri lemne