Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat vineri că a verificat fabricile de zahăr Antrepriza Zahăr Bod și Tereos România, urmând ca în perioada imediat următoare să fie verificate și celelalte fabrici.
La nivelul MADR, a fost adoptată Ordonanța de urgență nr.94/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Informațional pentru Piața Produselor Agricole și Alimentare, precum și Ordinul nr.10/2018 pentru aprobarea procedurii de recunoaștere a operatorilor economici care desfășoară activități privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr și/sau din rafinarea zahărului brut din trestie, scrie News.ro.
Potrivit prevederilor ordinului sus-menționat, fabricile de zahăr, care depun cerere și documentația aferentă acesteia, sunt verificate de către comisia constituită în acest sens, pentru a primi recunoașterea ca operator economic care desfășoară activități de fabricarea zahărului, dacă îndeplinesc condițiile de recunoaștere.
CITEȘTE ȘI Cluj-Napoca, în topul orașelor europene unde este cel mai ușor să găsești un loc de muncăComisia de verificare a fabricilor este formată din reprezentanți ai MADR, Academia de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Șișești" (ASAS), Patronatul zahărului din România, Federația cultivatorilor de zahăr din România și Direcția Agricolă Județeană pe raza căruia se află fabrica de zahăr.
De asemenea, producătorii de sfeclă de zahăr pot beneficia de ajutor național tranzitoriu și sprijin voluntar cuplat, dacă fac dovada încheierii unui contract cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR, potrivit prevederilor Ordinului nr.619/2015 cu modificările și completările ulterioare.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spunea în ianuarie că, din 33 de fabrici de zahăr, câte erau înainte de 1989, au rămas în prezent numai patru, din care una este fabrica Diamant din Oradea, care a anunțat că se închide.
”E o problemă extraordinară. Din nefericire, din 33 de fabrici câte am avut înainte de 1989, mai avem patru. Una este în situația aceasta complicată. Am vorbit zilele acestea, mă preocupă direct situația, este vorba de Fabrica Diamant de la Oradea. Este o fabrică într-o zonă unde se cultivă sfecla de zahăr, unde producătorii au și condiții, sunt și pregătiți, sunt și dotați pentru a cultiva sfeclă de zahăr. Această activitate, dacă se întrerupe acolo, este o mare problemă, atât pentru muncitorii de acolo, care sunt în jur de 200 de muncitori și cu fermierii, având în vedere perspectiva acestei culturi”, a spus Daea, în ianuarie.