Uneori, dificultățile economice pot naște povești de succes. Este și cazul brutăriei MamaPan, o întreprindere socială născută din nevoia de a oferi un sprijin mamelor singure și femeilor cu mai mult de doi copii.
Studiile arată că, în România, există 400.000 de mame care își cresc singure copiii, iar mai puțin de zece la sută dintre acestea au un job stabil.
"Multe dintre femeile care își cresc singure copiii sau care au trei sau mai mulți copii au situații dificile găsesc cu mare greutate un loc de muncă sau un mediu de lucru permisiv în ceea ce privește nevoile lor legate de viața de familie", spune Irina Sorescu, președintele executiv al Centrului Parteneriat pentru Egalitate, instituția care coordonează proiectul MamaPan, realizat din fonduri europene, cu un buget de aproximativ 185.000 de euro.
Ideea de a crea o brutărie s-a născut și din nevoia de a reinventa un produs odinioară foarte consumat: pâinea cu maia, în rețeta căreia sunt folosite numai ingrediente naturale. Este mult mai dificil de făcut o pâine cu maia decât una industrială, făcută cu drojdie, spun mamele implicate în afacere. În cazul pâinii cu maia, prepararea durează aproximativ 18 ore, din care aproape 12 ore durează numai producerii prefermentului (maiaua).
"Cuptorul și malaxorul sunt singurele aparate pe care le folosim aici, în rest totul se fac manual. Și este și o muncă fizică destul de grea", spune Corina Munteanu, directoarul de produs și calitate.
La brutărie sunt angajate opt femei care își cresc singure copiii sau care au trei copii minori în întreținere. În august au început să lucreze, iar primele pâini au fost făcute în septembrie. ”Eu făceam acasă o pâine cu maia pe zi, iar marea provocare pentru mine a fost să fac 100-200 de pâini cu maia în fiecare zi”, mai spune Corina Munteanu.
În brutăria-patiserie MamaPan, situată pe strada Drumețului din Capitală, se fac în medie 80 de pâini pe zi, din opt sortimente (printre care cele cu făină albă, intermediară, de secară sau integrală, cu semințe, cu usturoi sau ceapă), dar și sărățele cu maia, cozonac cu maia, plăcinte cu mere și dovleac și fursecuri cu nucă și unt.
Pentru o pâine de 600 de grame, prețul variază între 10 și 12 lei. Produsele pot fi comandate și online, mamele asigurând transportul gratuit pentru o comandă de minim 50 de lei. Fiindcă sunt o inițiativă socială, MamaPan donează periodic pâine cu maia familiilor aflate în dificultate.