Legea privind cumpărarea și vânzarea de terenuri agricole este constituțională

Legea privind cumpărarea și vânzarea de terenuri agricole este constituțională
scris 14 iul 2020

Curtea Constituțională a României a respins marți sesizarea PNL și USR și a decis că este constituțională legea privind cumpărarea și vânzarea de terenuri agricole.

CCR a luat în dezbatere marți obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale PNL și USR, cu privire la dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării/cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Un virus amenință să distrugă o mare parte din recolta de sfeclă de zahăr a Europei CITEȘTE ȘI Un virus amenință să distrugă o mare parte din recolta de sfeclă de zahăr a Europei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că legea respectivă este constituțională în raport cu criticile formulate.

"Poziția PNL este că această lege este (...) cu dedicație specială pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de Sud a României", declara la începutul lunii iunie liderul deputaților liberali, Florin Roman.

El adăuga că legea restrânge dreptul de proprietate, iar terenurile respective sunt "vândute la bani de nimic doar lor".

Roman susținea că PSD dă dovadă de populism atunci când spune "nu ne vindem țara", dar promovează un proiect de lege prin care interzice vânzarea participațiunilor statului la societățile comerciale și la companiile naționale unde statul este acționar.

Schemă de ajutor de stat, de peste 1 miliard lei, pentru fermierii ale căror culturi de toamnă au fost lovite de secetă CITEȘTE ȘI Schemă de ajutor de stat, de peste 1 miliard lei, pentru fermierii ale căror culturi de toamnă au fost lovite de secetă

Parlamentul a aprobat modificarea Legii cumpărării terenurilor agricole, stabilind o nouă ordine de preempțiune și noi condiții de achiziționare a proprietăților în cazul tuturor cumpărătorilor. Noile reguli, pregătite să intre în vigoare chiar din acest an, introduc interdicția înstrăinării acestor terenuri timp de 8 ani, cu excepția unei reguli care permite vânzarea în interiorul acestui termen, dar cu impunerea unui impozit de 80% calculat la suma ce reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare.

Potrivit Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), noua lege blochează nu numai investițiile, ci și activitatea de orice fel în alte sectoare economice. Astfel, companii românești cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziționa ori închiria pentru derularea de operațiuni petroliere, conform legii adoptate.

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri agricole
ccr