Insectele devastează recolta de fructe de cactus a Tunisiei, o sursă importantă de venituri pentru economia țării

Insectele devastează recolta de fructe de cactus a Tunisiei, o sursă importantă de venituri pentru economia țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iul 2024

O mică insectă face ravagii în rândul cactușilor comestibili din Tunisia, o sursă importantă de venituri pentru sectorul agricol și economia țării nord africane, transmite Reuters.

"Cea mai mare teamă a noastră, care îmi provoacă insomnie, este teama de insecta denumită coșenilă care ne amenință recolta", spune Bassem Sahnoun, un fermier care, le fel ca mulți alții, are probleme în a-și proteja cactușii, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
România - Lipsa precipitațiilor a agravat situația la porumb și floarea soarelui CITEȘTE ȘI România - Lipsa precipitațiilor a agravat situația la porumb și floarea soarelui

Această insectă a devastat zone mari de plantații de cactuși comestibili și a provocat îngrijorări cu privire la impactul său economic, de la descoperirea sa în Tunisia, în 2021, susțin fermierii și experții în agricultură.

"Așa cum puteți vedea, arborii se usucă și, în consecință, pierdem cel mai important lucru, cultivarea de fructe de cactus", spune Faouzi Zayani, expert în agricultură. Potrivit acestuia, insecta, a cărei denumite științifică este dactylopius opuntiae, a fost descoperită prima dată în Mexic. "A fost descoperită acolo și au aplicat tratamente, au avut metode de prevenție. Apoi, în 2015, s-a răspândit în Maroc. Insecta a ajuns și în Tunisia în luna octombrie 2021, în orașul Mahdia", a spus Faouzi Zayani.

Expertul estimează că plantațiile de fructe de cactus reprezintă aproximativ 12% din terenurile agricol din Tunisia, ceea ce plasează acest fruct pe locul al doilea, după măslini, în topul celor mai importante produse agricole. Cactușii comestibili acoperă 600.000 de hectare și sunt o sursă importantă de venituri pentru mii de fermieri, în special femeilor care recoltează și vând fructele.

Guvernul tunisian și organizațiile internaționale au început să ia măsuri pentru a încerca să diminueze impactul insectei. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a demarat un proiect în regim de urgență, cu o valoare de 500.000 de dolari, pentru a introduce metode de control biologic, precum gărgărițe, prădători naturali ai insectei.

La rândul său, Ministerul tunisian al Agriculturii promovează măsuri sustenabile de control, precum schimbarea practicilor agricole, tăieri și curățarea zonelor de producție. "Trebuie să avem o soluție sustenabilă la insecta coșenilă. Situația nu poate continua în felul acesta", a declarat Naima Mahfoudhi, un oficial din cadrul Ministerului tunisian al Agriculturii.

La ferma sa, Sahnoun ia măsuri pentru a curăța și proteja cactușii sănătoși. Însă va fi o sarcină înfricoșătoare dacă criza persistă și cactușii vor continua să se usuce.

viewscnt
Afla mai multe despre
tunisia
cactus
insecte