ULTIMA ORĂ Cel mai mare producător de zahăr din România, controlat de austrieci, închide o fabrică din țară. Avertismentul lansat anterior prin Profit.ro

ULTIMA ORĂ Cel mai mare producător de zahăr din România, controlat de austrieci, închide o fabrică din țară. Avertismentul lansat anterior prin Profit.ro
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iul 2024

Compania austriacă Agrana, cel mai mare producător de zahăr din România, închide fabrica de zahăr din Buzău începând cu 1 octombrie.

Această decizie marchează un moment critic pentru industria zahărului din România, cu Agrana concentrându-și operațiunile doar la fabrica din Roman, conform Știridinsursebuzau.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO Tănăsoiu și partenerii lansează brutării artizanale. Plan de extindere cu brutari celebri francezi. General Manager-ul renunță la o carieră în Microsoft: Am ajuns la performanța de a face pâine cu maia 100% cu făină românească CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tănăsoiu și partenerii lansează brutării artizanale. Plan de extindere cu brutari celebri francezi. General Manager-ul renunță la o carieră în Microsoft: Am ajuns la performanța de a face pâine cu maia 100% cu făină românească

Motivul principal al închiderii fabricii din Buzău este o combinație de factori economici, inclusiv scăderea vânzărilor de zahăr, stocurile mari și presiunea crescută a importurilor de zahăr brut.

Decizia a luat prin surprindere sindicatele, care erau recent implicate în negocieri pentru un nou contract colectiv ce prevedea compensații în caz de concedieri masive. Cu toate acestea, sindicatele nu au fost informate în prealabil despre intenția de închidere a fabricii, atrată sursa citată.

FOTO Carmolimp își extinde lanțul de restaurante CITEȘTE ȘI FOTO Carmolimp își extinde lanțul de restaurante

Închiderea fabricii din Buzău reduce numărul de fabrici de zahăr funcționale în România, o industrie care a cunoscut o scădere considerabilă după 1990, rămânând operaționale doar câteva unități. Sindicatele planifică să reclame aceste practici la nivel internațional și să negocieze compensații adecvate pentru angajații afectați de această decizie abruptă.

Decizia Agrana reflectă provocările cu care se confruntă industria zahărului în Europa, dar și necesitatea unor strategii mai transparente și colaborative între companii și reprezentanții angajaților pentru a gestiona schimbările economice majore.

FOTO Casă germană de modă premium decide să își lanseze și în România magazinul online. Feedback direct primit din partea clienților CITEȘTE ȘI FOTO Casă germană de modă premium decide să își lanseze și în România magazinul online. Feedback direct primit din partea clienților

În 2021, compania anunța că și-a propus că crească cantitățile procesate în cele două fabrici, din Roman și Buzău. Compania atenționa însă că fermierii - care asigură materia primă, sfecla de zahăr - au nevoie de sprijin din partea statului pentru a reduce diferențele de randamente și calitate față de competitorii din UE.

“Sectorul de producere a zahărului este un domeniu vital pentru industria alimentară și reprezintă una dintre puținele activități economice din România care asigură întreg lanțul și valoare adaugată în țară - din câmp pe masă. Într-o piață extrem de competitivă, producția de zahăr este strâns legată de eficiența agricolă a producătorilor de sfeclă”, a declarat atunci pentru Profit.ro Emilian Dobrescu, Economic Affairs, General Representative Agrana.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Fermierii trebuie să fie sprijiniți prin subvenții, împrumuturi și scutiri de impozite, impunându-se totodată refacerea și dezvoltarea sistemelor de irigații și investiții în dezvoltarea rurală: drumuri, cale ferată, porturi, sistemele de gaze, electricitate sau canalizare, potrivit reprezentantului Agrana.

Compania a investit aproape 10 milioane de euro pentru îmbunătățirea sistemelor logistice și creșterea eficienței în producție. Un alt proiect de reducere a consumului de energie, în valoare de circa 1 milion de euro, va fi implementat în acest an la fabrica din Roman.

Agrana spunea atunci că vrea să-și consolideze poziția de lider pe piața zahărului și și-a propus să mențină suprafețele cultivate cu sfeclă de către fermierii parteneri și să îmbunătățească randamentele agricole, pentru o creștere a cantităților de zahăr procesate în fabricile din Roman și Buzău. 

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Pandemia indusă de virusul COVID 19 a afectat industria alimentară prin măsurile de carantinare și limitare a mișcării forței de muncă, cât și prin închiderea totală sau parțială a unor canale de consum, precum HoReCa și industria ospitalității. Efectul asupra consumului de zahăr a fost imediat, dar gătitul acasă și livrarea la domiciliu au preluat o parte din ceea ce asigura HoReCa.

“Din fericire, materia primă agricolă, sfecla de zahăr, este o cultură cu un grad mare de mecanizare și nu a fost afectată semnificativ de lipsa forței de muncă în agricultură, permițând fermierilor și procesatorilor să deruleze campaniile de recoltare și procesare în condiții aproape normale”, spunea Dobrescu.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

În 1990, România avea peste 30 de fabrici de zahăr, dar între timp numărul lor a scăzut dramatic. Ministerul Agriculturii recunoștea, anul trecut, doar trei producători: Agrana (cu sucursalele Roman și Buzău), Antrepriza Zahăr Bod și Tereos.

Agrana România face parte din grupul austriac cu același nume și deține 2 fabrici de zahăr, cu o producție cumulată de peste 100.000 de tone, și o unitate de producție a amidonului, la Țăndărei.

La nivel international, Agrana are 9.400 de angajați, 56 unități de producție și venituri anuale de circa 2,5 miliarde de euro, fiind – pe segmentul zahărului – cel mai mare producător din Europa Centrală și de Est.

viewscnt
Afla mai multe despre
agrana
fermieri