Guvernul a găsit o soluție pentru a introduce irigațiile în PNRR: Le pune la un... alt capitol, să evite opoziția CE

Guvernul a găsit o soluție pentru a introduce irigațiile în PNRR: Le pune la un... alt capitol, să evite opoziția CE
scris 27 sep 2022

Irigațiile vor fi introduse în propunerea de revizuire a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care va fi negociată cu Comisia Europeană, dar la obiectivul de îmbunătățire a infrastructurii și instalațiilor de producere a energiei, mai exact a celei provenite din surse regenerabile. Astfel, guvernanții au în vedere finanțarea din fondurile PNRR a instalării a unor panouri fotovoltaice în arealul canalelor de irigații, cu scopul producerii de energie, relevă un document oficial analizat de Profit.ro.

De ce este important: În 2021, Comisia Europeană a respins propunerile formulate de România în privința finanțării din fonduri europene, prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), a sistemelor de irigații. Argumentul Comisiei, potrivit fostului vicepremier Dan Barna, a fost că ”nu este o reformă care ajută la reziliență după Covid”. Anul acesta, pe fondul creșterii prețurilor la alimente, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat însă că readucerea capitoului privind irigațiile în PNRR ar trebui să fie un obiectiv de țară.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Model-cadru al contractului, noi condiții la perioada de probă, munca la mai mulți angajatori și ocuparea altui post. CITEȘTE ȘI DECIZIE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Model-cadru al contractului, noi condiții la perioada de probă, munca la mai mulți angajatori și ocuparea altui post.

Astfel, conform surselor citate, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a demarat o serie de discuții inclusiv cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în sensul identificării unor investiții care pot fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ca urmare, în PNRR a urma să fie inclus un nou capitol privind îmbunătățirea capacităților de producere a energiei.

”Ținând cont de necesitatea asumării unor reforme și investiții care să răspundă cerințelor inițiativei europene REPowerEU, MIPE a inițiat un amplu proces de întâlniri și consultări tehnice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență în scopul introducerii unui capitol menit să răspundă obiectivului de îmbunătățire a infrastructurii și instalațiilor de producere a energiei, îndeosebi a celei provenite din surse regenerabile”, indică un document oficial semnat chiar de ministrul Boloș .

CONFIRMARE Fondul american GIP, cu active de 81 miliarde dolari, cumpără afacerile eoliene offshore din România ale WPD, prima care a aplicat pentru energie eoliană în Marea Neagră, pionier al industriei mondiale CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fondul american GIP, cu active de 81 miliarde dolari, cumpără afacerile eoliene offshore din România ale WPD, prima care a aplicat pentru energie eoliană în Marea Neagră, pionier al industriei mondiale

În acest capitol, indică sursa citată, va fi introdus și sistemul de irigații, cu propunerea de afi alimentat cu energie produsă de panouri fotovoltaice.

”Ca prim rezultat al consultărilor, pentru sectorul irigațiilor au fost identificate posibilități de instalare a unor panouri fotovoltaice în arealul canalelor de irigații, cu scopul producerii de energie. Un efect conex al acestor investiții poate fi constituit din eficientizarea consumului de energie al echipamentelor de irigații, alături de posibilitatea reabilitării sau efectuării unor lucrări de reparație a anumitor canale, pentru a permite instalarea panourilor fotovoltaice”, arată autoritățile, care speră ca astfel să evite obiecțiile Comisiei Europene.

Documentul citat mai arată că ”un alt tip de investiție care poate genera efecte pozitive pentru sectorul irigațiilor este constituit din modernizarea sau dezvoltarea de noi centrale hidroenergetice, intervenții care pot conține inclusiv racordarea la sistemul de irigații”.

viewscnt
Afla mai multe despre
irigatii
panou
solar
pnrr
energie
guvern
comisia europeana